28.11.2016 — 09:02

Районні заходи з нагоди вшанування пам’яті жертв Голодомору

Тема історичної пам’яті із кривавими сторінками надзвичайно болюча для усіх нас. ХХ століття стало для українців важким випробуванням. Український народ тричі переживав роки голодоморів, які забрали життя мільйонів.

Результатом Голодоморів стали не лише мільйони вбитих та опустілі українські домівки, але й спустошені душі тих, хто пережив роки геноциду.

Про це складно говорити, це страшно слухати. Але, знаючи правду про наше минуле, ми краще пізнаємо себе, глибше зрозуміємо нинішні проблеми і запам’ятаємо уроки історії, які не повинні повторитися знову.

viber%d0%b7image

Тож, 25 листопада, з нагоди вшанування пам’яті загиблих в роки геноциду українського народу у селі Шаровечка Хмельницького району біля пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років відбувся мітинг-реквієм «Запалимо свічку пам’яті».

viber-im%d0%b4age

Участь у мітингу взяли: заступник голови райдержадміністрації Сергій Янчук, заступник голови райради Максим Ізбінський, голова Шаровечківської сільської ради Болеслав Бондар, учні місцевої школи та громадськість села.

Моторошно ставало на душі, а невидимий жах сковував тіло і думки, коли лунали скорботні пісні, учні розповідали про голодомор, зачитували уривки історичних документів. Працівниками районної та сільських бібліотек, розгорнуто тематичні виставки архівних матеріалів та спогадів  очевидців.

На завершення заходу біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору відбулася  хвилина мовчання, учасників заходу вшанували пам’ять мільйонів закатованих голодом українців та поклали квіти, а молодь виклала лампадками символічний хрест.

%d0%b6viber-image

За матеріалами Хмельницької РДА

26 листопада в місті Ізяслав, на меморіалі пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій, розпочався жалобний захід присвячений пам’яті жертв найбільшої гуманітарної катастрофи України за всію її історію – ВЕЛИКОГО ГОЛОДОМОРУ  1932-1933 років.

Вшанувати пам’ять жертв голодомору прийшли перший заступник голови районної державної адміністрації Павло Ковальчук, голова районної ради Сергій Шлегель, секретар Ізяславської міської ради Наталія Попко, жителі та гості міста, учнівська молодь.

1

За душі усіх жертв Голодомору піднесли спільну молитву благочинний храмів Ізяславсього округу Хмельницької єпархії Української Православної Церкви Київський патріархат митрофорний протоієрей о. Володимир Ковальчук, настоятель костелу святого Йосипа міста Ізяслав Риком-католицької церкви о. Едуард Пюро, священних соборного храму Різдва Христового міста Ізяслав Української Православної Церкви о. Олександр Філюк.

2

Цього року національні пам’ятні заходи до Дня пам’яті жертв Голодомору присвячені людям, які змогли реалізувати себе, попри травму пережитого у 1932-1933 роках. Голодомор не зламав — ані цих людей, ані наш народ.

Під час меморіального заходу всі його учасники приєдналися до загальнонаціональної хвилини мовчання у пам’ять про усіх встановлених та невідомих Великого Голодомору.

4

Усі присутні, як і  вся Україна та весь світ також приєдналися до акції «Запали свічку пам’яті».

Хай у кожному місті й селі, в кожній оселі, в кожній родині старий і малий схилить голову перед пам’яттю невинно убієнних голодом-геноцидом, уклінно припаде до їхніх могил, поставить свічку перед образом Божим. Хай ця хвилина увійде в наші серця тихою молитвою, очистить наші душі від зла.

За матеріалами Ізяславської РДА

 26 листопада  з метою гідного вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні в м. Полонному в рамках Всеукраїнської акції по вшануванню пам’яті жертв голодоморів проведено мітинг – реквієм із запалюванням свічок та покладанням вінків та квітів до пам’ятного знаку жертвам голодоморів та політичних репресій. Районний захід з відзначення пам’яті жертв голодоморів в Україні розпочався із Скорботної ходи до пам’ятного знаку жертв голодоморів та політичних репресій.

dscn6199

У заході взяли участь заступник голови районної державної адміністрації Олександр Вощатинський, голова районної ради Олег Янчук, голова Полонської міської ради об’єднаної територіальної громади Франц Скримський, представники трудових колективів, політичних партій та громадських організацій, представники релігійних конфесій району, ветерани, школярі, молодь.

dscn6178

У своєму виступі заступник голови адміністрації зазначив, що у своїй багатовіковій історії Україна пережила чимало драм і трагедій. Однією з найбільших був Голодомор 1932-1933 років. Голодомор – жахлива сторінка в історії Українського народу, катастрофа планетарного масштабу. Цей скорботний день має об’єднувати Український народ – владу, громадсько-політичні сили, всіх громадян – навколо вшанування пам’яті загиблих від голоду.

dscn6171

Представники релігійних конфесій району закликали всіх присутніх на меморіальному заході спільною молитвою вшанувати пам’ять невинно убієнних у ті жахливі роки.

Учасники заходу засвітили свічки пам’яті жертвам голодомору, вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та поклали вінки і квіти до пам’ятного знаку.

dscn6220

В бібліотеках району оформлено тематичні виставки «Голодний рік — голодний вік». В школах району цього тижня пройшли години пам’яті , уроки історичної правди, де юне покоління торкнулося трагічних сторінок нашої історії.

За матеріалами Полонської РДА