10.05.2024 — 14:45

Продовжує діяльність робоча група «Прозорість і Підзвітність» при ОВА

Органи прокуратури області, які входять до складу робочої групи, активно реагують на факти порушень законодавства під час проведення публічних закупівель.

Так, протягом січня-квітня поточного року органами прокуратури області пред’явлено 66 позовів з вимогами про стягнення незаконно отриманих активів на суму 28 млн гривень.

Серед яких: 27 позовів на суму 3 млн грн щодо порушень законодавства у сфері публічних закупівель, 4 позови на суму майже 18 млн грн щодо збитків внаслідок безпідставного завищення підрядниками виконаних робіт та інші порушення законодавства.

Крім того, виявлено факти вчинення учасниками закупівель антиконкурентних дій, які призводять до підвищення вартості предмета закупівлі, і як наслідок, додаткових витрат бюджетних коштів. Зокрема, передано до суду 3 позови Хмельницької обласної прокурати з вимогою визнання недійсними договорів на закупівлю окремих товарів та повернення бюджетних коштів у сумі 4 млн гривень.

Робочою групою на постійній основі проводиться системний аналіз окремих закупівель на предмет їх доцільності та дотримання законодавства.