01.12.2016 — 16:56

Майже дві сотні лебедів зимують на міському озері у Хмельницькому

З року в рік в Україні залишаються на зимівлю десятки тисяч водоплаваючих птахів, серед них і кілька тисяч лебедів. Лебеді взимку – це нормальне явище. Здорові птахи самі собі вибирають відповідні місця.

A swan swims on the frozen Ada Ciganlija Lake in Belgrade on February 5, 2012. In Serbia, almost 70,000 people are still cut off from their villages and 32 municipalities have declared state of emergency, mostly in the south and southwest of the country. So far, nine people have died of cold in the country.  AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC (Photo credit should read ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images)

Лебеді добре переносять холод і можуть довго сидіти нерухомо. Якщо птах сидить на льоду або на березі, підібравши під себе лапи – він просто економить енергію. Зігріваючий матеріал лебедя – пір’я і жир — становить «левову» частку маси тіла птиці. При середній вазі 7 кг –  маса жиру лебедя може дорівнювати 1,5 кг. Жирові запаси – це природний утеплювач, який допоможе птиці перенести низькі температури і плавати в холодній воді. З таким жировим прошарком «будинок» не потрібен ні лебедю, ні іншим птахам. І найкраще «ліжко» для водоплавних – тихо дрімати на воді. Запаси жиру вирішать і «продовольчу» проблему: птах може використовувати накопичений жир і компенсувати недолік харчування. На їх лапах мінімум нервових закінчень, і вони майже не відмерзають. З боку може здатися, що птах в мерз в лід. Не варто турбуватися, це  звична поведінка птаха в мінусову температуру.

Часто ввечері люди бачать зграю лебедів, а на ранок – лише кілька птахів. Насправді, льоду стає все більше, ополонка менше, і частина птахів летить в інше місце.

Як тільки мороз сковує водойму – люди б’ють на сполох, що потрібно прорубувати лід і стежити, щоб у птахів була ополонка. В цьому випадку також не варто втручатися в природні процеси: птах розуміє, що вода замерзає, і знайде собі інше місце зимівлі.

Так, останнім часом,  до Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації звертаються небайдужі громадяни з проханням допомогти лебедям, що залишилися на зимівлю на міській водоймі. Але як припускають науковці, що птахи залишились тут через своє потомство, яке пізно цього року з’явилось на світ і ще не навчилося упевнено літати. А також, стверджують, що здорова птиця завжди знайде собі їжу. Якщо їжі немає – птах змінить водойму. Кілька діб лебідь може не їсти, йому вистачить запасів енергії. Лебеді взимку харчуються в основному підводними частинами рослин. Це їх природний раціон. У природі все мудро продумано і влаштовано.

Тож, хочемо запевнити громадськість, що здорові птахи не вимагають втручання в їх особисте життя нас з вами. Якщо б вони вміли говорити, то попросили б не заважати їх співіснуванню поруч з людиною.

За матеріалами Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації