08.12.2016 — 14:20

Ялинки під наглядом! На Хмельниччині розпочинається операція «Новорічна ялинка 2017»

З метою посилення державного контролю за охороною лісів від незаконних рубок хвойних насаджень у передноворічний період 2017 року наказом Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області в період з 5 грудня 2016 року по 16 січня 2017 року проводиться операція “Новорічна ялинка”.

До проведення заходів з охорони хвойних насаджень від самовільних рубок залучатимуться рейдові групи, створені з державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища, представників правоохоронних органів, громадських організацій та засобів масової інформації.

Рейдові групи перевірятимуть у перед та новорічний період здійснення лісовою охороною заходів щодо заходів щодо охорони хвойних насаджень від самовільних рубок, у першу чергу селекційних плантацій та ділянок особливо цінних і інтродукованих хвойних порід, а також лісових масивів, які примикають до населених пунктів, автодоріг, залізниць та особливо на територіях об’єктів природно-заповідного фонду та тих, що зазнали радіоактивного забруднення.

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області попереджає, що згідно із ст..65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка дерев хвойних порід тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 85 до 170 грн. і на посадових осіб від 119 до 204 грн. Якщо ці правопорушення скоєні особою віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років та ця особа не має самостійного заробітку, тоді штраф стягується з батьків або осіб, які їх заміняють (згідно ст. 307 КУпАП).

Одночасно повідомляємо, що за кожне самовільно зрізане дерево нараховується шкода, заподіяна лісу незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев, розмір якої залежить від діаметра пня зрізаного дерева. Так, за   незаконне вирубування або пошкодження до ступеня              припинення росту хвойних дерев віком до 41 року в грудні  –  січні розмір шкоди обчислюється за таксою, збільшеною у 3 рази.

Крім того, за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їх придбання, передбачена адміністративна відповідальність згідно ст. 88-1 КУпАП та тягне за собою накладення штрафу від 51 до 255 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої (рішення будуть прийматись відповідними місцевими судами).

Тож подбаємо разом про збереження хвойних насаджень. Приємно буде усвідомлювати в новорічний вечір, що збережені ялинки будуть рости на радість людям та прийдешньому поколінню.