15.12.2016 — 10:42

Система публічних закупівель потребує контролю

Якщо раніше контрольно-ревізійне управління та Держфінінспекція, спадкоємцем яких є Держаудитслужба, в основному перевіряли період фінансово-господарської діяльності об’єкта контролю, що минув, то завдання на сьогодні – це запобігання порушень та важливість подальшого розвитку попереджувального фінансового контролю, зокрема аналізу державних закупівель на етапі проведення самої процедури.

За результатами аналізу державних закупівель працівниками Управління Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області протягом 11 місяців 2016 року  попереджено порушень на суму  більш як 163 млн грн. Із них відмінено конкурсні торги  на суму понад 160 млн грн та розірвано  укладених договорів закупівлі на суму 3,2 млн гривень.

Фахівці Управління, з метою забезпечення контролю у сфері державних/публічних закупівель, систематично відслідковують та проводять аналіз відомостей, розміщених Замовниками та Учасниками в електронній системі торгів “PRОZORRO”.

За результатами аналізу, проведеного в І декаді грудня, встановлено, що в оголошенні, яке оприлюднене Волочиською районною державною ветеринарною лікарнею на закупівлю автомобіля Рено Сандеро, вартістю 395 000 тис.грн. тендерна документація не відповідає вимогам законодавства – специфікація на автомобіль містить посилання на конкретну марку без зазначення виразу “еквівалент“.

Тому, з метою попередження порушень законодавства Управлінням було запропоновано Лікарні відмінити вищевказану процедуру закупівлі.

Використання нової системи закупівель суттєво спростило саму процедуру торгів, однак як Учасникам так і Замовникам не слід забувати про вимоги законодавства при проведенні закупівель.

З метою забезпечення прозорості у діяльності органів Держаудитслужби функціонують «телефони довіри»: Держаудслужби України – (044) 425-38-18; Західного офісу Держаудитслужби – (032) 255-41-88; Управління Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області – (0382) 76-57-56. за якими можна повідомляти про відомі випадки зловживань і фінансових порушень.

За номерами (0322) 260-31-70 (м. Львів), (0382) 65-37-22 (м. Хмельницький) можна повідомити про вчинки працівників Управління Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області, які мають ознаки корупційних дій.