19.12.2016 — 10:04

Довжоцький спиртзавод відзначив своє 120-річчя

16 грудня з нагоди 120-річчя Довжоцького спиртового заводу на підприємство з почесною місією завітали начальник відділу виробництва продукції тваринництва, переробної та харчової промисловості Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Василь Борилюк, начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури Кам’янець-Подільської райдержадміністрації Ольга Чіпізубова, секретар міської ради Дмитро Васильянов та інші поважні гості.

Ольга Миколаївна від імені голови райдержадміністрації Василя Сукача привітала колектив підприємства із знаменною подією та нагородила апаратника перегонки і ректифікації спирту Довжоцького МПД ДП «Укрспирт» Олександра Шуровського та апаратника вирощування дріжджів Довжоцького МПД ДП «Укрспирт» Ларису Козловську Почесними грамотами райдержадміністрації.

Спиртзавод у Кам’янець-Подільському районі – це підприємство, яке забезпечує роботою мешканців с. Довжок та прилеглих сіл.

Варто додати, що завод збудовано ще у 1896 року на замовлення княгині Ганни Хілкової та за сприяння німецької компанії. Того ж року завод видав першу продукцію. Виготовляли спирт із картоплі, яку вирощували на землях, що належали княгині. Спиртзавод був невеликий, працював на дровах, воду використовували зі ставків, розташованих поблизу. Штат заводу був малочисельний: керівник і 17 робітників.

Історія підприємства насичена багатьма цікавими подіями. На його долю випадали зльоти і падіння, успіхи і невдачі. Наразі це підприємство входить до шістки провідних заводів України. На ньому працює понад 2000 чоловік та сплачуються податки до місцевого бюджету.

Найбільш вдалі роки, коли виробництво спирту перевищувало річну потужність, яка складає 1017 тис. дал., були 2006-2007рр. та 2012 рік.

Люди, які працюють на спиртовому заводі задоволені не лише умовами праці, але й своїми доходами. Приємно відзначити, що мінімальна заробітна плата на підприємстві становить 2615 гривень. Також в останні роки збільшилась сума премії. ЇЇ питома вага в ФОП склала 17 %. У 2016 р. виплачено оздоровчих на суму 449 тис. грн.. Загальний фонд оплати праці склав 7,7 млн. гривень.

Проте на досягнутому колектив підприємства зупинятися не збирається. За їх словами у них попереду ще багато звершень та нових здобутків.

За матеріалами Кам’янець-Подільської РДА