21.12.2016 — 17:38

Відбулося засідання колегії Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області

21 грудня відбулося засідання колегії Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області під головуванням начальника ГТУЮ у Хмельницькій області Віктора Худняка.

На засідання колегії були запрошені керівники районних відділів державної виконавчої служби та окремі працівники ГТУЮ.

На порядок денний засідання колегії винесено питання про стан примусової реалізації майна боржників, про стан виконання рішень за якими боржник зобов’язаний особисто вчинити певні дії або утриматись від їх вчинення та про затвердження методичних рекомендацій для працівників юридичних служб підприємств, установ, організацій області на тему: «Актуальні питання захисту персональних даних».

З першого питання доповідав заступник начальника управління з питань державної виконавчої служби – начальник Управління ДВС ГТУЮ Роман Касянюк.

Роман Миколайович зазначив, що питання щодо реалізації майна на яке звернуто стягнення є актуальним для нашого суспільства та є завершальним етапом примусового виконання судових рішень та рішень інших органів. Посадовець зауважив, що у зв’язку з прийняттям 05 жовтня 2016 року, набрали чинності новий Закону України «Про виконавче провадження» та новий Порядок реалізації арештованого майна, які значно удосконалили процедуру реалізації арештованого майна.

Так, станом на 01.12.2016року у Системі електронних торгів арештованим майном на реалізації перебуло 1918 одиниць майна на загальну суму 207 887 842 грн., з них: 319 одиниць майна загальну суму 10 165 070 грн. У порівнянні з попереднім роком, у 2016 році передано більше на 430  одиниць майна, що на 98 039 265 грн. більше.

Протягом 2016 року територіальними відділами державної виконавчої служби передано безоплатно 7 одиниць конфісковано майна на суму 581 749 грн.

Доповідачем підкреслено, що за підсумками роботи ДП «СЕТАМ» Хмельницька та Херсонська області, згідно переданого та реалізованого майна є  одними із кращих. Хмельницькою філією ДП «СЕТАМ» виконано річний план по реалізації майна повністю.

З другого питання доповідав начальник відділу примусового виконання рішень Управління ДВС ГТУЮ Ігор Пещанюк.

Ігор Анатолійович зауважив, що рішення, за якими боржник зобов’язаний вчинити певні дії або утриматися від їх вчинення, або рішення немайнового характеру, складають окрему групу рішень, які підлягають примусовому виконанню.

До переліку рішень у немайнових спорах законом віднесено низку рішень, зокрема:

– про поновлення на роботі;

– про вселення стягувача;

– про виселення боржника;

– про відібрання дитини;

– інші рішення, за якими боржника зобов’язано особисто вчинити певні дії на користь стягувача або утриматися від здійснення таких дій.

Актуальність зазначених рішень підтверджується і тим, що протягом 2016 року до ГТУЮ надійшло 184 звернення, які стосувались виконання рішень немайнового характеру, з них:  84 звернення щодо виконання рішень з питань соціального захисту ветеранів війни, дітей війни та осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, працюючих пенсіонерів.

За оперативною інформацією, протягом 11 місяців 2016 року підлягало виконанню органами державної виконавчої служби Хмельницької області 1073 виконавчих документів немайнового характеру, що складає 0,58 % від загальної кількості виконавчих документів. Протягом 11 місяців 2016 року державними виконавцями було завершено 663 виконавчих документа даної категорії, з яких 428 – фактично. За 11 місяців 2016 року державними виконавцями направлено 27 повідомлень щодо притягнення боржників до кримінальної відповідальності.

Підсумовуючи вищесказане, доповідач підкреслив, що оскільки для даної категорія рішень передбачено окремий порядок виконання, який суттєво відрізняється від загального порядку, контролю за станом виконання рішень немайнового характеру приділяється  особлива увага в управлінні державної виконавчої служби ГТУЮ.

На засіданні  колегії ГУЮ також були розглянуті та затверджені методичні рекомендації на тему: «Актуальні питання захисту персональних даних».

За результатами обговорення питань порядку денного засідання колегії були прийняті відповідні рішення.

За матеріалами ГУЮ у Хмельницькій області