23.12.2016 — 13:02

Обговорено проект обласного бюджету на наступний рік

22 грудня під керівництвом голови обласної державної адміністрації Олександра Корнійчука відбулось розширене засідання колегії облдержадміністрації. Участь у засіданні взяли перший заступник голови обласної ради Неоніла Андрійчук, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, керівники територіальних підрозділів ЦОВВ, голови райдержадміністрацій, голови міських (міст обласного значення) рад.

У зв’язку з прийняттям Верховною Радою України Закону про державний бюджет на 2017 рік, а також беручи до уваги висновок постійної комісії обласної ради з питань бюджету та фінансів від 16.12.2016 року, на розгляд засідання колегії винесено проект обласного бюджету на наступний рік, який обрахований на основі нових показників міжбюджетних трансфертів та з врахуванням щойно прийнятих змін до Бюджетного та Податкового кодексів.

Необхідність затвердження місцевих бюджетів до 25 грудня року, що передує плановому, передбачена частиною 2 статті 77 Бюджетного кодексу України.

Доповідав з даного питання директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Пенюшкевич.

За словами Сергія Адамовича, доходи загального фонду обласного бюджету становитимуть 559,8 млн. грн., та зростуть порівняно з очікуваними надходженнями поточного року на  72,8 млн. грн. або 15,0 відсотків та на 32,5 млн.грн. порівняно із попереднім проектом обласного бюджету.

Доходи спеціального фонду  у 2017 році складуть 157,9 млн. гривень, що на 4,4 млн. грн. більше попередніх показників за рахунок збільшення власних надходжень бюджетних установ від професійно-технічних закладів, що передаються на фінансування з  бюджетів міст обласного значення обласному  бюджету.

Проектом Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» передбачено нові підходи до розрахунку обсягів міжбюджетних трансфертів, а саме:

– за рахунок освітньої субвенції фінансуватимуться видатки на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів та видатки (оплата праці з нарахуваннями) на здобуття повної загальної середньої освіти учнями професійно-технічних навчальних закладів.

Для обласного бюджету на 2017 рік Міністерством фінансів України доведено обсяг освітньої субвенції в сумі 178 млн. 110,8 тис.грн., що складає 97,5 відсотка до показника 2016 року з урахуванням змін (+132,6 тис.грн. до попереднього проекту);

– за рахунок медичної субвенції фінансуватимуться усі поточні видатки закладів охорони здоров`я, крім видатків на оплату даними закладами комунальних послуг та енергоносіїв.

Для обласного бюджету на 2017 рік Міністерством фінансів України доведено обсяг медичної субвенції в сумі 777 млн. 213,6 тис.грн., що складає 124,3 відсотка до показника 2016 року з урахуванням змін.

Разом з тим, на фінансування переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я для обласного бюджету передбачена відповідна додаткова дотація з державного бюджету в сумі 217 млн. 286,1 тис. гривень. (+173,3 тис.грн. до попереднього проекту);

Видатки загального фонду обласного бюджету фінансуватимуться за рахунок:

– доходів обласного бюджету, надходження яких у 2016 році, як я вже зазначав, прогнозується в сумі 559 млн. 764,1 тис.грн.;

 – базової дотації з державного бюджету   –   52 млн. 755,6 тис.грн.;

– додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування переданих з  державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров`я – 217 млн. 286,1 тис.грн.;

– субвенцій з державного бюджету на виконання державних програм соціального захисту населення та інших субвенцій – 5 млрд. 306,6 млн. 592 тис.гривень.

Враховуючи висновок постійної комісії обласної ради з питань бюджету та фінансів від 16.12.2016 року, у даному проекті обласного бюджету кошти капітального характеру (71,6 млн.грн. (загальний фонд – 59,7 млн.грн., екологічний податок – 11,9 млн.грн.)) тимчасово сконцентровано у головного розпорядника – обласній раді.

Підсумовуючи сказане Сергій Адамович додав, що хоча облдержадміністрацією визначено пріоритети для капітальних видатків (будівництво дитячої лікарні, кардіоцентру, придбання обладнання для офтальмологічного відділення), буде час вивчити проектно-кошторисну документацію, висновки експертиз. Можливо, з’являться й інші пріоритети, але вони будуть розподілені на черговій сесії по внесенню змін до обласного бюджету на 2017 рік.

Також учасниками колегії розглянуто питання використання коштів Державного бюджету України, перед­бачених на фінансування інвестиційних проектів, стану здійснення заходів з розвит­ку сільських територій та розроблення містобудівної документації на території області.