26.12.2016 — 12:40

«Новорічна галявина»

У ставленні до новорічної ялинки, як у краплі води відтворюється наше ставлення до природи взагалі. Зустріч Нового року пов’язана в нашому житті із зеленою красунею-ялинкою, прикрашеною новорічними іграшками. Ми до неї звикли і рідко замислюємося над тим, у що обходиться природі наше бажання прикрасити живим деревом свою домівку. І як гірко буває бачити, що вже в перших числах січня стрункі деревця викинуто на вулицю, як непотрібний мотлох.

У Кам’янці – Подільському 23-го грудня завершився традиційний конкурс еко-ялинок. Школярі, студенти, бібліотекарі, працівники природного парку  взяли участь у конкурсі. Конкурс новорічних символів з еко-матеріалів «Новорічна галявина» проводився з метою підвищення рівня еколого-просвітницької та природоохоронної діяльності серед кам’янчан. Завданням заходу було привернення уваги кам’янчан до необхідності збереження насаджень живої ялинки та розвитку креативності в підготовці до новорічно-різдвяних свят.

На виставці було представлено 21 еко-ялинку. Кожна із них відрізнялася оригінальністю ідей та використаними матеріалами. Хтось намагався вразити журі звичною пишністю, яка притаманна новорічним ялинкам, хтось – створив лаконічну, стриману та мінімалістичну інсталяцію.

 Створювали ялинки із поліетилену, паперових та пластикових стаканчиків, з дерев’яних дощечок, паперових коробок, клаптиків тканин, газет, дисків, кольорових стрічок та навіть соломи.

Увагу наймолодших глядачів приковувала ялинка, котра зроблена із дитячих  малюнків. Була й інсталяція, присвячена злободенній та болючій темі сьогоденя «Ялинка єднання» сформована із паперових коробок. На дорожніх вказівниках зафіксовані назви міст із західної України та зі східних областей.

Екологічною альтернативою традиційній «живій» ялинці і переможцем конкурсу стала «Зимова красуня» – робота учня 6-го класу Баговицької  ЗОШ І-ІІІ ступенів Олійника Віталія. Лиш підійшовши ближче, можна розгледіти, що цілісна інсталяція складається із сотні маленьких шишок, пофарбованих у зелений колір. Зайнявши перше місце, Віталій отримав подарункові 1 500 гривень.

Як виявляється ялинку можна зробити з чого завгодно! Головне, щоб око радувала, настрій піднімала, а вже про мовчазну вдячність лісових красунь за порятунок їх зелених шубок – і говорити нічого! Приємно усвідомлювати в новорічний вечір, що збережені ялини і сосни будуть рости на радість людству!

За матеріалами Кам’янець-Подільської РДА