06.01.2017 — 15:57

Підсумки роботи Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації за 2016 рік

Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації забезпечується реалізація державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів, поводження з відходами (крім поводження з небезпечними та радіоактивними відходами), екологічної та в межах своєї компетенції радіаційної безпеки, заповідної справи, формування, збереження та використання екологічної мережі.

Указом Президента України від 27.07.2016 № 312 «Про території та об’єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного значення» площу парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Самчиківський парк» збільшено на 2,2 га земель державної власності, які перебувають у постійному користуванні Державного історико-культурного заповідника «Самчики» (загальна площа складатиме 18,8 га).

Рішенням сьомого скликання Хмельницької обласної ради затверджено регіональну схему формування екологічної мережі Хмельницької області.

Розроблено та передано на розгляд чергової сесії обласної ради проект Програми охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області на 2016-2020 роки, яку затверджено рішенням обласної ради від 21.04.2016 року №19-5/2016.

Протягом 2016 року згідно статті 1861 Земельного кодексу України розглянуто та погоджено 2210 проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок.

Протягом звітного періоду розглянуто та погоджено 3 заяви про наміри на розробку родовища, улаштування комплексу з переробки органічних відходів і силосу в біогаз та реконструкцію заводу під трикотажну фабрику. Розглянуто 3 комплекти матеріалів містобудівної документації – внесення змін до генерального плану м. Дунаївці, генеральний план м. Городок та схему планування території Летичівського району.

Також у 2016 році розглянуто: 301 декларацію про відходи (зареєстровано 250), 90 паспортів місць видалення відходів (затверджено та внесено в реєстр 79 паспортів), 24 реєстрові карти об’єктів утворення відходів, які зареєстровано (4 реєстрових карти внесено в реєстр об’єктів утворення відходів). Видано 253 дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, 307 дозволів на спеціальне водокористування (у зв’язку із виявленими зауваженнями в наданих на отримання дозволу документах 68 суб’єктам господарювання відмовлено у видачі дозволу на спеціальне водокористування). Укладено 5 договорів оренди водного об’єкту в комплексі із земельною ділянкою відповідно до вимог чинного законодавства.

В рамках угоди про співпрацю з управлінням освіти Хмельницької міської ради щодо підвищення екологічної освіти, культури та свідомості спеціалістами Департаменту проводяться уроки на екологічну тематику в школах міста Хмельницького. Також проведено щорічний обласний заочний конкур «Природа України очима дітей Хмельниччини».

На території Хмельницької області започаткована та проводиться безстрокова акція «Збережи довкілля», яка передбачає безкоштовний збір використаних пальчикових батарейок від населення та передачу їх на утилізацію в спеціальні організації.

 

 

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації