18.01.2017 — 13:08

Олег Гуменний: Спільними зусиллями явище незаконно сформованих громад буде ліквідовано на теренах області

Про це сьогодні зазначив т.в.о. першого заступника голови облдержадміністрації Олег Гуменний під час наради щодо заслуховування результатів роботи робочої групи, створеної Головним територіальним управлінням юстиції у Хмельницькій області спільно з Хмельницьким університетом управління та права, щодо внесення змін до законодавства України у контексті боротьби з незаконними формуваннями на предмет їх діяльності на території області.

Як зазначалося раніше, впродовж певного періоду на території області спостерігалась діяльність «народних підприємців», які функціонують поза межами правового поля не сплачуючи податків та представляють себе як територіальна громада.

Реєстрація таких фейкових народних територіальних громад, дає можливість розвитку цього злочинного руху, основним завданням якого є підрив довіри до існуючої влади, дестабілізація суспільства та створення конфліктів всередині держави шляхом видачі незаконних свідоцтв на здійснення окремих видів підприємницької діяльності, фейкових посвідчень, проведення всеукраїнських семінарів, розповсюдження певної літератури не тільки на території області, з метою залучення несвідомих громадян до таких формувань. Усі ці дії спонукають окремих громадян до не сплати податків, незаконної реєстрації, ігнорування легітимної влади тощо. Наразі на території області зареєстровано 200 так званих “народних підприємств”.

На сьогодні правоохоронними органами та фіскальною службою ведеться активна робота щодо виявлення та подолання вищевказаного явища. Так, проводяться профілактичні дії та співбесіди з особами, які входять до лав “народних підприємців”, що дає позитивний результат. Зокрема, відпрацьовано 74 “народних підприємця” з якими було проведено ряд заходів контрольно-перевірочного характеру.

Наразі певні особи, які здійснювали підприємницьку діяльність на підставі свідоцтва “народного підприємця”, виданого такою громадою, притягнуто до кримінальної та адміністративної відповідальності.

Також учасниками наради обговорено певні недосконалості законодавчої бази в частині протиправної діяльності таких угрупування та прийняття відповідних рішень.

Тому, напрацьовані рішення попередніх засідань, реалізація яких сприятиме вирішенню проблемних питань, пов’язаних із викоріненням такого явища як незаконні формування залишаються нам постійному контролі, а саме:

– постійний контроль за найменшими проявами діяльності таких угрупувань;

– підготовка звернення до КМУ і ВРУ з пропозицією щодо внесення змін до чинного законодавства з метою усунення прогалин у законодавчій базі, які активно використовують члени цього псевдооб’єднання;

Підсумовуючи нараду Олег Вікторович додав, що тільки спільними зусиллями та тісною співпрацею ми зуміємо подолати та не допустити поширення явища незаконно сформованих громад на теренах області.