19.01.2017 — 16:26

На Водохреща ізяславчани купалися в Горині

За багаторічною традицією 19 січня в Ізяславі на території міського пляжу на річці Горинь відбулося святкове Йорданське водосвяття.

Попри сніжну і морозну погоду людей до собору прийшло чимало. Більшість – за святою водою. Чин великого освячення здійснив благочинний храмів Ізяславського округу Хмельницької єпархії Української Православної церкви Київський патріархат, настоятель храму св.вмч. та цл. Пантелеймона та храму святого Миколая митрофорний протоієрей о.Володимир Ковальчук.

Вітаючи людей зі святом, отець Володимир виголосив проповідь, у якій розкрив зміст та значення події Хрещення Господнього і Богоявлення для кожного християнина. Він також відзначив важливість такого дійства, адже в цей день ми всі являємося сопричасниками Йорданських подій та очевидцями духовного переродження в Таїнстві Хрещення. «Свяченою водою обновляється наша земля, зцілюються душа і тіло кожного християнина» – наголосив священик. Також священнослужитель спільно із присутніми підніс молитву за мир в Україні.

Жителів міста та гостей району із святом Богоявлення також привітав заступник голови районної державної адміністрації Володимир Левченко. Він наголосив на духовному значенні свята для кожного християнина. Також Володимир Борисович сказав, що 30 січня група волонтерів Ізяславщини вирушить із гуманітарним вантажем на схід України для захисників держави. Зокрема на схід будуть доставлені автомобілі УАЗ, які було відновлено спільними  силами волонтерів та благодійників. До речі, у місці проведення заходу було виставлено один із відновлених автомобілів.

Громада міста та його гості зібралася на березі Горині, адже після освячення води було чимало бажаючих скупатися.  Доволі холодна погода  на заваді не стала для бажаючих чоловіків та жінок, молодих та старших за віком людей,  хлопців та дівчат.

За  Йорданським купанням спостерігало чимало жителів міста та гостей району. Здавна вважається, що купання на Водохреща сприяє зціленню від різних недуг. Жорстких правил, як треба купатися на Водохреща, немає. Проте, як правило, купанням є триразове занурення у воду з головою.

Разом з тим і ті, хто скупався, і ті, хто були присутні, змогли скуштувати смачного козацького кулешу та юшки, яку запропонували члени районної громадської організації «Ізяславське козацьке товариство».

За безпекою на воді слідкували у повній бойовій готовності  поліція, ДСНС, а також чергувала машина швидкої допомоги.

За матеріалами Ізяславської РДА