20.01.2017 — 10:20

Відбувся прем’єрний показ документального фільму “Воїни духу”

За сприяння голови облдержадміністрації Олександра Корнійчука у кінотеатрі “Планета” 19 січня стартувала національна прем’єра документальної стрічки “Воїни духу”. Стрічка цілком присвячена захисникам Донецького аеропорту та останнім дням його оборони. Також її приурочили Дню Соборності України.

На показ фільму запросили наших земляків – учасників антитерористичної операції, які безпосередньо брали участь у військових діях на території сумнозвісного аеропорту. Були також рідні та побратими військовослужбовців.

До справжніх героїв, які у наш час стали на захист України, звернулися т.в.о. заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації Юрій Бирка, заступник голови обласної ради Валерій Лесков та начальник управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації Ірина Трунова.

Вони дякували військовим за мужність і героїзм, незламність духу і патріотизм, за те, що боронили нашу землю, наших дітей. Високопосадовці вручили учасникам АТО символічні подарунки від обласної ради та облдержадміністрації.

Автори кінострічки Тетяна Кулаковська і Анна Мартиненко. Стрічку зняли за власні кошти. У ній історія ведеться від імені трьох воїнів, які захищали новий термінал та метеостанцію аеропорту і потрапили в полон.

21 січня виповнюється друга річниця, відколи українські військові змушені були залишити Донецький аеропорт. Тоді внаслідок підриву та руйнування перекриттів нового терміналу ДАП силовики не мали змоги продовжувати захищати позиції, які контролювали впродовж 242 днів. Початком оборони летовища прийнято вважати  26 травня 2014 року.

Оборона аеропорту – чи не найтрагічніша та найгероїчніша подія АТО. Більше півсотні добровольців, які зголосилися обороняти Донецький аеропорт, загинули 19-20 січня після підриву бойовиками колон, які тримали бетонні перекриття будівлі.

 Наприкінці вересня  2014 року українські захисники аеропорту стали відомими як ”кіборги”. Уперше їх так назвав сепаратист, який намагався пояснити причину того, що озброєні проросійські бойовики не можуть зломити запеклий опір оборонців аеропорту.

 Прем’єра стрічки  в обласному центрі відбулася одночасно з показами усією Україною. Показ у кінотеатрі “Планета” відбуватиметься до 25 січня. Сеанси: 13.00; 14.00; 17.00; 18.00 год.  Стрічку транслюватимуть і у  міському кінотеатрі імені Т.Шевченка 20 та 21 січня о 10.00 год.

За матеріалами управління культури, національностей, релігій та туризму ОДА