19.01.2017 — 12:40

У Департаменті охорони здоров’я провели чергове засідання комісії з підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я

19 січня у конференц-залі Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації відбулося перше у цьому році засідання медичної консультативної комісії при ДОЗ з підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я. Зібрання пройшло під головуванням заступника директора Департаменту Тетяни Косовської. Також до складу комісії входять провідні фахівці Департаменту – терапевт Аліна Костенко, педіатр Лариса Добровольська, акушер-гінеколог Олександр Жилко, неонатолог Вікторія Олексюк, медичний генетик Наталія Зимак-Закутня та головний педіатр управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Ірина Кондратюк.

До слова, протягом 2014-15 років медична консультативна комісія розглянула 16 справ. У 2016 році 9 разів встановлювали факт народження дитини поза закладом охорони здоров’я.

Для довідки: При Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації з 2013 року діє постійна медична консультативна комісія з підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я. Функціонує вона відповідно до пункту 2 «Порядку підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09 січня 2013 року № 9, та на виконання наказу МОЗ України від 01.08.2013 № 679 «Про затвердження Порядку утворення медичної консультаційної комісії з підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я та положення про неї». Таким чином, держава намагається протидіяти злочинам, які пов’язані із продажем малюків та шахрайством (реєстрацією немовлят у декількох місцях для отримання «дитячої» допомоги), порушенням «Конвенції ООН про права дитини» щодо права на охорону здоров’я ненародженої дитини та можливого здійснення нелегальної медичної практики.

Крім того, факт народження дитини поза лікарняним закладом є значною загрозою для життя роділлі, породіллі та її новонародженої дитини.

За матеріалами Хмельницького обласного Центру здоров’я