22.01.2017 — 10:44

З Днем Соборності України!

Дорогі подоляни!

День Соборності України є одним з найвагоміших і знакових свят в історії творення української держави.

22 січня 1919 року, 98 років тому, ідея соборності українських земель стала реальністю і, як проголошено в Акті Злуки: «Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України».

Від часів феодального дроблення Київської Русі соборність стала основою  збереження нашої державності та національного самоусвідомлення. У найважчі часи національної історії кращі сини України-Русі озброювалися нею для боротьби з ворогами. Сама ж ідея соборності не може бути без ідеї державності, без національного розвитку. Провідники України – Володимир Великий і Ярослав Мудрий, Володимир Мономах і Ярослав Осмомисл, Роман Мстиславич і Данило Галицький, Богдан Хмельницький і Іван Виговський, Петро Дорошенко і Іван Мазепа в різні часи й за різних історичних обставин намагались втілювати її в життя. Після втрат державної самостійності Україною, в нашому народі завжди жили  віра у відновлення держави і відчуття належності до великої єдиної  нації.

Тому Акт Злуки є тією знаменною подією, що мала велике історичне значення. Він дав змогу заявити  перед усім світом про неподільність українських земель, єдність і солідарність українського народу, став прологом, дороговказом для сучасної соборної суверенної України.

Як і українська революція 1917-1921 років хоч і не досягла своєї остаточної мети, але вона внутрішньо переродила суспільство України. Після тривалого історичного періоду русифікації, національного та соціального гноблення у XX ст. український народ відтворив свою незалежну державу і, кілька років підтримуючи її існування, продемонстрував своє тверде прагнення до самостійного розвитку.

Свідченням цього стали і січневі події 1939 року у Карпатській Україні, перше офіційне святкування свята Соборності, а також січневі події 1990 року, коли крізь ідеологічні лещата вмираючого радянського режиму національна пам’ять про соборність  вибухнула енергією інтелігенції і стала живим людським ланцюгом, єднаючи Київ і Львів, Схід і Захід України.

Боротьба за незалежність і соборність продовжується і сьогодні.

Події, що відбувались з нашим суспільством під час Революції Гідності  та відбуваються на фронтах з російським агресором теж мають доленосне значення для України та українців. Це прощання країни зі своїм радянським та постколоніальним минулим, нарешті подолана невизначеність двовекторності розвитку країни, виявлена європейська ідентичність українства.

На жаль ціна цих змін дуже висока. Ми схиляємо низько голову перед загиблими Героями Небесної Сотні, перед полеглими земляками в АТО. Їхня мужність, стійкість, відданість рідній українській землі – це духовна велич українського народу!

Президент України Петро Порошенко проголосив 2017 рік Роком Української революції 1917-1921 років. Символічно, що Указ видано в день, коли українці відзначають постання першої української Незалежності у 1918 році — Української Народної Республіки.

Ми всі маємо усвідомити, що маємо бути єдині у наших помислах і діях, у боротьбі з окупантом, у наших прагненнях здійснити  реформи, які б вивели Україну на шлях високорозвиненого, самодостатнього, заможного суспільства.

У часи боротьби слід відкинути власні амбіції та інтереси перед першочерговим і святим обов’язком зберегти національну єдність народу та незалежну соборну Україну. І в цьому священному завданні немає дрібних та другорядних питань, немає важливих і менш важливих територій, українських і менш українських регіонів!

Щиро вітаю усіх з днем Соборності!

Слава Україні!

З повагою,

голова облдержадміністрації                                Олександр Корнійчук