24.01.2017 — 16:42

Державними аудиторами в ДП “Хмельницький облавтодор” встановлено порушень законодавства на 2 млн. грн.

Фахівцями Управління Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області при проведенні планової ревізії в Дочірньому підприємстві “Хмельницький облавтодор” ПАТ “Державна акціонерна компанія “Автомобільні дороги України виявлено фінансових порушень на загальну суму 2,0 млн грн, в т. ч. втрат фінансових і матеріальних ресурсів – 1,2 млн гривень.

Так, встановлено факт списання дебіторської заборгованості на суму 298,5 тис. грн, по якій минув термін позовної давності та не проводилась претензійно-позовна робота.

Лісопродукція, отримана від рубок дерев у смугах відведення автомобільних доріг, філіями підприємства реалізувалась по цінах, нижчих, ніж передбачено договорами, або взагалі безоплатно, що спричинило недоотримання доходів на суму 87,3 тис. гривень.

Придбання технічної солі у 2013 році через посередника за ціною, що вдвічі перевищує ціну, за якою таку ж сіль реалізує виробник, призвело до переплати 404,4 тис. гривень.

Підприємством також зайво сплачено податку за землі дорожнього господарства на суму 252,0 тис. грн, хоча згідно чинного законодавства земельний податок в даному випадку взагалі не сплачується.

Однією із філій підприємства вартість послуг з вирубки дерев, які фактично не надавались, незаконно віднесено на витрати в сумі понад 38,0 тис. гривень.

Також, аудиторами виявлено, що філіями підприємства до актів виконаних робіт з поточного ремонту та експлуатаційного утримання автодоріг області включались витрати, які проводились в меншому розмірі, ніж зазначено у вказаних актах, що призвело до зайвого витрачання бюджетних коштів на суму 31,7 тис. гривень.

Списання мінеральних добрив, за відсутності підтверджуючих документів завдало підприємству втрат на суму майже 22,0 тис. гривень.

Ревізією також встановлено факти нарахування та виплати заробітної плати працівникам підприємства у завищеному розмірі на суму 17,6 тис. гривень.

Крім того, неефективне управління підприємством зумовило непродуктивні витрати на суму майже 700,0 тис. грн, зокрема, 643,0 тис. грн зайво витрачено внаслідок проведення видатків на утримання об’єктів, які вже тривалий час не використовуються у виробничому процесі, та 21,4 тис. грн витрачено на роботи з нанесення дорожньої розмітки за несприятливих погодних умов.

Матеріали ревізії передано правоохоронним органам.

Прес-служба Управління Західного офісу в Хмельницькій області