24.01.2017 — 12:29

Заклади охорони здоров’я краю продовжують звітувати про виконану роботу у 2016 році

 

23 та 24 січня районні заклади медицини інформували про результати роботи у 2016 році. У конференц-залі Департаменту охорони здоров’я доповідали головні лікарі ЦРЛ та Центрів ПМСД Кам`янець-Подільського та Дунаєвецького районів, а також міст Кам`янця-Подільського та Нетішина.

Підсумовуючи попередній рік, очільники медзакладів розповіли про позитиви та проблемні питання, окреслили заплановане на 2017 рік. Так, у минулому році у Кам`янці-Подільському відкрили нову амбулаторію загальної практики-сімейної медицини. Проте, як і на інших територіях краю, у місті бракує лікарів.

Хірургія, за твердженням головного хірурга області Анатолія Суходолі, на достатньому рівні, однак міському перинатальному центру рекомендували придбати лапароскопічну стійку для розвитку у Кам`янці-Подільському малоінвазивних операцій.

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я Наталія Федів наголосила на суттєвій кількості неповних посад та недостатній оптимізації ліжкового фонду міста.

В свою чергу, директор Департаменту Яків Цуглевич додав, що хоча у 2016 році Кам`янець-Подільський спрацював краще, проте медичні заклади тут розпорошені. Тому порадив об’єднати профільні відділення. Також Яків Миколайович підкреслив важливість впровадження енергозберігаючих технологій в закладах та необхідність підтримки сімейної медицини.

Крім того, у всіх районних центрах мають бути відкриті відділення інтенсивної допомоги, а особливу увагу фахівці ЦРЛ та Центрів ПМСД повинні приділяти ретельним онкопрофоглядам та профілактиці туберкульозу.

Керівний склад охорони здоров’я у Нетішині минулого року суттєво оновився і почав реформування. Так, за словами головного лікаря комунального медичного закладу Нетішинської міської ради (КМЗ НМР) «СМСЧ м. Нетішин» Василя Пословського увагу приділили підвищенню рівня надання послуг, на міському сайті здійснюють періодичне анонімне інтернет-опитування медперсоналу. Крім того, у місті атомників виконали план Департаменту охорони здоров’я щодо оптимізації. На 1 січня 2017 року у КМЗ НМР «СМСЧ м. Нетішин» залишилось 150 ліжкомісць.

У рамках програми енергозбереження, встановили лічильники тепла та води, а легкові автомобілі переводять на газ. Також активно залучають до співпраці інвесторів, вільні приміщення здають в оренду. Василь Пословський додав: у співпраці з Агенцією регіонального розвитку Нетішинського міськвиконкому пишуть програму щодо покращення медобслуговування. Цей проект планують подати для участі у гранті на 14 млн. грн.

Директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич задоволений роботою нетішинських медиків. Адже, завдяки підтримці керівництва міста атомників та депутатського корпусу, надання медичної допомоги там стає близьким до європейських норм. Адже з міського бюджету на охорону здоров’я у 2016 році виділили 15, 5 млн. грн. Головним недоліком охорони здоров’я Нетішина Яків Миколайович називає юридичну несамостійність Центру первинної медико-санітарної допомоги. Саме це завдання має стати пріоритетним у 2017 році.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.