30.01.2017 — 09:54

Пам’ятайте їх подвиг!

Бій під Крутами посідає чільне місце в національній історичній пам’яті. Трагічна загибель студентського куреня стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну. Протягом десятиріч існували різні суперечливі трактування перебігу подій і кількості загиблих — від кількох до декількох сотень. На державному рівні вшановувати пам’ять героїв Крут почали в Україні лише з 2004 року.

Напередодні відзначення 99-ї річниці трагедії під Крутами, для читачів  обласної бібліотеки для дітей імені Т.Г.Шевченка проведено годину історичної правди “Крути: і сум, і біль, і вічна слава” та історичний акцент “Під Крутами пішли в безсмертя”. Діти довідалися про трагічні події  далекого 1918 року.  Дізналися як відбувалася битва, що набула особливого значення у свідомості багатьох завдяки героїзму загону української молоді, які загинули біля Крут.  Старшокласники дізналися  відомі на сьогодні прізвища загиблих юнаків, серед них був і подолянин Микола Бублик. Він загинув під Крутами, маючи 18 років. Діти  схилили голови у хвилині мовчання на знак поваги до подвигу тих молодих лицарів. Подія залишила свій відбиток не лише в історії і в пам’яті народу, а й в літературі. Патріотична поезія П. Тичини у виконанні Марії Бурмаки, уривки документальних фільмів із циклу “Невідома Україна. Нариси нашої історії”, “Лист без конверта” допомогли читачам глибше збагнути цю сторінку нашої історії.

Також бібліотека взяла участь у міському квесті “99 років  пам`яті про Крути” і стала однією із станцій серед інших визначних та пам’ятних місць обласного центру. Адже організатори квесту – наші добрі друзі – Хмельницький осередок Національної скаутської організації “Пласт” та Товариство Збереження Історії України “Січ” .  Переповнені емоціями, молоді та активні учасники, отримавши код та числові підказки, вправно шукали книги про Крути та швидко виконували завдання.

Ми переконані – пам’ять про Крути живе у серцях українців.