04.02.2016 — 16:02

Обговорено заходи в рамках відзначення 30-х роковин Чорнобильської катастрофи

IMG_060226 квітня 2016 року виповнюються 30-ті роковини з моменту аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Але вже сьогодні, 4 лютого, під керівництвом першого заступника голови обласної державної адміністрації Василя Процюка проведено І засідання організаційного комітету з підготовки в області 30-х роковин Чорнобильської катастрофи.

Участь у засіданні взяли також директор Департаменту Світлана Лукомська, голова обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Володимир Якимчук, представники організаційного комітету з підготовки та проведення в області 30 –х роковин Чорнобильської катастрофи.

Василь Васильович відзначив, що ліквідатори та їх сім’ї потребують найбільшої уваги, особливо у визначну річницю.

«Для гідного вшанування даної категорії осіб ми маємо продумати не лише план проведення урочистих заходів, але й вивчити соціальні потреби та вжити заходів для їх вирішення», – додав очільник.

Головою обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Володимиром Якимчуком під час засідання було надано ряд пропозицій щодо підготовки та проведення в області 30 –х роковин Чорнобильської катастрофи, зокрема:

  1. Забезпечити проведення обласного телерадіомарафону зі збором коштів, проведення круглих столів на радіо та телебаченні.
  2. Передбачити нагородження Державними нагородами, Почесними грамотами Кабінету Міністрів України, присвоєння почесних звань, нагородження Почесними Грамотами та цінними подарунками обласної державної адміністрації та обласної ради.
  3. Забезпечити виділення коштів для придбання житла та автомобілів для даної категорії осіб.
  4. Надати матеріальну допомогу ліквідаторам, постраждалим дітям, вдовам.
  5. Організувати туристичні поїздки для інвалідів-ліквідаторів та членів їх сімей.
  6. Виділити кошти на придбання санаторно-курортних путівок в санаторії області та на засоби медичного призначення, ліки.

Усі зазначенні пропозиції та зауваження перебувають на контролі в керівництва області та будуть враховані при підготовці та проведенні в області Чорнобильської роковини.

Завершуючи засідання, посадовець наголосив, що робота по підготовці та проведенні зазначених заходів в області триває, проводяться попередні заходи у районах та містах обласного значення щодо врегулювання та вирішення проблемних питань, задля належного проведення зазначених урочистостей.

Крім того, орієнтовно, на 10-15 березня заплановано ІІ засідання організаційного комітету за участі керівництва області, голів райдержадміністрацій та міст обласного значення з метою попереднього обговорення проведення заходів до 30 –х роковин Чорнобильської катастрофи в районах та містах обласного значення.

IMG_0601Довідково:

Станом на 1 січня 2016 року на території Хмельницької області проживає 8504 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в тому числі:

1405 постраждалих категорії 1;

3140 постраждалих категорії 2;

1122 постраждалих категорії 3;

1470 дітей, визнаних потерпілими внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них:

дітей інвалідів – 9 чол.;

дітей напівсиріт – 12 чол.;

дітей сиріт – 2 чол

І. Коханець