03.02.2017 — 14:48

4 лютого – Всесвітній день боротьби з онкологічними захворюваннями

У медичних закладах Хмельницької області темі боротьби з раком нині приділяють особливу увагу. Зокрема, відбувається ряд тематичних заходів, присвячених Всесвітньому дню боротьби з онкологією, який відзначають щороку 4 лютого. Так, у Хмельницькому обласному онкологічному диспансері організували Дні «відкритих дверей», які тривають з 1 до 10 лютого 2017 року. У цей період лікарі-онкологи щоденно консультують пацієнтів. Огляди у приміщенні поліклініки Хмельницького обласного онкологічного диспансеру проводять з 9-ї до 15-ї години.

Крім того, у всіх лікувально-профілактичних закладах краю організовують тематичні лекції у навчальних закладах і трудових колективах, роз’яснюють пацієнтам про небезпеку онкології у ході особистих прийомів.

На початок 2017 року на обліку у Хмельницькій області перебували понад 29 тис. хворих на рак. Щорічно такий діагноз вперше встановлюють більш ніж 4,6 тис. осіб.

Загалом, в онкологічних установах України на обліку перебуває близько 1 мільйона хворих. Крім того, щодня реєструється 470 нових випадків захворювання і 250 смертей від раку. За рік – це понад 160 тисяч нових випадків захворюваності і понад 85 тисяч смертей.

У структурі смертності населення нашої держави онкологія посідає друге місце після серцево-судинних захворювань. Сучасні дослідження свідчать, що ризик захворіти на рак в Україні має кожен 3-й чоловік та кожна 5-та жінка. При цьому, 30 % хворих – це люди працездатного віку. Нині на кожних 50 жителів України припадає 1 онкохворий.

Найбільш поширеними онкологічними патологіями у чоловіків є злоякісні новоутворення товстої кишки, сечостатевої системи, шкіри, головного мозку, легенів, шлунку. У жінок – молочної залози, шкіри, шлунка, товстої кишки, репродуктивної системи, підшлункової та щитоподібної залоз.

Відзначати 4 лютого як Всесвітній день боротьби з онкологічними захворюваннями запропонувала Міжнародна спілка проти раку. Заходи, що приурочують цьому дню, покликані підвищити обізнаність людей про рак як одне із найстрашніших і найбільш згубних захворювань нашого часу.

Рак – це загальна назва для більш, ніж 100 хвороб, що можуть вражати будь-яку частину організму. Однією з характерних ознак раку є швидке утворення аномальних клітин, що проростають за межі своїх звичайних кордонів і здатні з’являтися у будь-якій частині організму і поширюватися в інші органи (цей процес називається метастазом). До 40% випадків онкології можна запобігти, якщо уникати контакту з такими небезпечними канцерогенами, як тютюновий дим. Також розвитку злоякісних новоутворень сприяють зловживання алкоголем, недоброякісне харчування, надмірне сонячне світло та радіація, забруднене довкілля, стреси, спадковість, порушення вироблення гормонів, безсистемне вживання медичних препаратів.

Боротьба з онкологією потребує багато часу та зусиль, і, на жаль, не завжди закінчується повним одужанням. Адже кількість хворих невпинно зростає, рак потребує складної своєчасної діагностики та дороговартісного лікування. Крім того, багато тих, кому вдалося перемогти цю хворобу, залишаються інвалідами.

За оцінками ВООЗ, рак є основною причиною смертності в усьому світі.

Саме тому протидія боротьба з раком не може бути ефективною лише завдяки зусиллям лікарів. Важливість та гостроту цієї проблеми має усвідомлювати не лише медична спільнота, а й самі пацієнти. Кожна людина повинна пам’ятати, що найефективніше можна побороти лише ті хвороби, що виявлені на ранніх стадіях. А ще краще запобігти їх виникненню.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я

 

Зберегти