13.02.2017 — 18:22

Хмельниччину відвідала в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун

13 лютого Хмельниччину відвідала в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Візит розпочався із зустрічі Уляни Супрун з представниками місцевої влади, громадськістю та засобами масової інформації, що відбулась у приміщенні Хмельницької міської ради. Від облдержадміністрації участь в зустрічі взяли заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник та директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич.

Учасники зустрічі мали можливість поспілкуватися із очільницею МОЗ, заслухати її інформацію щодо запланованих у медичній галузі реформ.

Далі Уляна Супрун побувала в окремих медичних закладах обласного та міського підпорядкування, зустрілася з активними студентами.

В актовій залі Хмельницького базового медичного коледжу в.о. Міністра поспілкувалася з представниками  Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, керівниками та лікарями Центрів первинної медико-санітарної допомоги краю, медиками Хмельницького.

Уляна Супрун наголосила, що реформування медицини, яке розпочалося цього року з первинної ланки, триватиме до 2019 року. Так, у 2018 році зміни торкнуться вторинної, а далі – і третинної ланки. Зміни відбуватимуться поступово, оскільки за 25 років незалежності у системі охорони здоров’я майже нічого не змінилося. Медицина так і не стала безкоштовною, за отримання посади у лікарні, вступ чи оцінки у медуніверситеті теж доводиться платити.

Пані Уляна зазначила, що при розробці стратегії реформування медицини не починали все з нуля, а брали напрацювання попередніх очільників МОЗу. Разом із міжнародними експертами дещо доповнили і представили Концепцію зміни фінансування системи медичної галузі та нову систему громадського здоров’я. За словами в.о. Міністра, нова система охорони здоров’я включатиме, надання медичної допомоги та громадське здоров’я. Воно включає кілька напрямків – профілактику хвороб, превентивну медицину, вакцинацію, статистику тощо. А підтримувати здоров’я своїх пацієнтів мають лікарі на первинній ланці, які виявлятимуть недуги на ранніх стадіях. Адже, якщо у країнах Європи 80 % хвороб лікують на первинному рівні, то в Україні, навпаки, – 80 % пацієнтів звертаються за допомогою на вторинний і третинний рівні. Статистика ВООЗ свідчить, що 34 % жінок і 41 % чоловіків у нашій державі померли до виходу на пенсію, але були б живі, якби були під наглядом сімейного лікаря.

Уляна Супрун додала, що на кінець 2017 року кожен громадянин, який проживає в Україні, буде мати свого сімейного лікаря, з яким має підписати угоду. До слова, проект такої угоди уже розміщений на офіційному сайті МОЗ і чекає на громадське обговорення.

Теза «Гроші ходять за пацієнтом» матиме, за твердженням в.о. Міністра, цілком реальне пояснення: заробітна плата сімейного лікаря напряму залежатиме від кількості пацієнтів, з якими він підписав угоди. Оскільки держава платитиме за кожного пацієнта. У кожного терапевта, сімейного лікаря чи педіатра буде від 1000 до 2500 пацієнтів. Згадана угода діятиме рік. Також лікар первинної ланки має мотивувати людину вести здоровий спосіб життя та регулярно приймати прописані ліки.

Фактично, за інфраструктуру відповідатиме влада на місцях, а держава платитиме лікарю за послуги, які він надасть пацієнту.

Також на часі створення єдиного реєстру пацієнтів. Щоб особиста карта кожної людини мала електронний вигляд і належну допомогу можна було отримати у будь-якому куточку держави. Також підкреслено важливість впровадження в Україні і системи електронної черги, яка, до слова, уже функціонує у кількох закладах Хмельницького.

   

Крім того, Уляна Супрун розповіла колегам про проект з реімбурсації препаратів для лікування 3 нозологій – серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та астми. Вона підкреслила, що паралельно із втіленням реформи первинної ланки, у Міністерстві не забувають і про екстрену медичну допомогу. Адже важливо, щоб пацієнт провів для себе межу між невідкладним станом і повсякденною допомогою лікаря. Щоб не викликати «швидку» безпідставно, до прикладу, через несуттєве підвищення температури внаслідок вакцинації. Усе це пацієнту має роз’яснити його сімейний лікар. Також в.о. Міністра додала, що на допомогу лікарям створять спеціальний колл-центр. Медики, які працюватимуть у телефонному режимі, допоможуть розібратися, чи потрібно викликати невідкладну допомогу.

Уляна Супрун розповіла, що незабаром у Хмельницькому з’явиться сучасна диспетчерська система екстреної допомоги. Така Всеукраїнська єдина система допоможе вести статистику викликів, які надходять до «швидкої». Необхідне технічне обладнання для початку цієї роботи нададуть у Міністерстві охорони здоров’я.

На завершення зустрічі Уляна Супрун відповіла на питання колег і запевнила, що такі спілкування з практичними лікарями ляжуть в основу нових документів, які формують у МОЗ.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я