14.02.2017 — 17:36

Відбувся ІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України

Щороку учні-слухачі Хмельницького територіального відділення Малої академії наук України мають змогу розкрити різні грані науки під час проходження Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України, адже він є доробком інтелектуальних та творчих ідей і досягнень, здорової конкурентної боротьби, яка спрямована на розвиток творчої особистості, продовження традицій славетних науковців Хмельниччини.

Упродовж грудня 2016 року було проведено І етап Всеукраїнського конкурсу-захисту, науково-дослідницьких робіт, у якому взяли участь 1804 юних дослідників області, 504 із них стали учасниками ІІ (обласного) етапу конкурсу-захисту.

Цьогоріч ІІ етап конкурсу-захисту на теренах області проходив у 4 тури:

до 10 лютого – заочне оцінювання науково-дослідницьких  робіт;

08 лютого – оцінювання навчальних досягнень з математики у наукових відділеннях комп’ютерних наук, технічних наук, математики, економіки, екології та аграрних наук  в режимі on-line;

11 лютого – оцінювання навчальних досягнень із базових дисциплін у наукових відділеннях літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства, мовознавства, філософії та суспільствознавства, історії, наук про Землю, технічних наук, фізики і астрономії, хімії та біології, екології та аграрних наук;

12 лютого – захист науково-дослідницьких робіт.

Найголовніше інтелектуальне змагання для учнів-членів Хмельницького територіального відділення МАН 11 та 12 лютого 2017 року традиційно відбувалося на базі Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії. Учні з усіх куточків нашої області захищали свої доробки і доводили поважним членам журі наукову доцільність одержаних результатів, вели наукові баталії.

Напружена робота та хвилювання слухачів, їх керівників, батьків, учителів залишилися позаду, але горизонти наукової діяльності тільки почали відкриватися перед юними дослідниками.

Захист наукових робіт на обласному етапі відбувався у 12 відділеннях, 59 наукових секціях.

У кожному науковому відділенні програма була розрахована на три тури: заочне оцінювання науково-дослідницьких робіт; оцінювання навчальних досягнень учасників з базових дисциплін та захисту науково-дослідницьких робіт.

Варто зазначити, що з кожним роком якість досліджень юних науковців зростає, а отже зростає і конкуренція серед учасників! Боротьба у цьому році була справді запеклою!

Так за результатами заочного оцінювання, оцінювання навчальних досягнень з базових дисциплін та захисту науково-дослідницьких робіт учасників конкурсу-захисту журі визначило переможців та призерів у 59 секціях 12 відділень конкурсу-захисту, з них в 34 секціях визначено І-і місця, в 24 – лише ІІ та ІІІ місця, у секції комп’ютерні системи та мережі  – не визначено жодного призового місця.

Загалом за рішенням журі ІІ етапу Конкурсу-захисту визначено 249 призових місць. А саме: 34 –І, 84 –ІІ та 131 – ІІІ місць.

Серед 504 учасників, журі обрало  34 – найдостойніших,  зі змістовно презентованими, ґрунтовними науковими дослідженнями та новизною, які братимуть участь у ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН України.

Проведений захід ще раз підтвердив, що основними завданнями його є: реалізація здібностей талановитих учнів, підвищення їх інтересу до поглибленого вивчення навчальних дисциплін, раннє виявлення навичок дослідницької роботи, залучення професорсько-викладацького складу ВНЗ області до активної роботи щодо формування творчого покоління молодих науковців та практиків для різних галузей суспільного життя – майбутньої інтелектуальної еліти України.

Бажаємо усім переможцям успіхів на ІІІ (фінальному) етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт!

За матеріалами Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді