15.02.2017 — 14:23

Районні заходи з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 28-ї річниці виведення військ з Афганістану

У переддень цієї пам’ятної дати, щоб вшанувати мужність воїнів, яким довелось нести нелегку військову службу під час локальних війн, що вирували у різних країнах світу, з глибоким сумом згадати тих, хто загинув у тій війні, у Хмельницькому районному будинку культури відбулись урочисті заходи.

На урочистості зібралися воїни-афганці на чолі з головою районної організації ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Ігорем Поліщуком, ветерани АТО та почесні гості, серед яких перший заступник голови райдержадміністрації Андрій Зелінський, голова райради Юрій Мельник та інші.

Привітав своїх побратимів зі святом Ігор Поліщук. Він зазначив, що українці брали участь у різних війнах і військових конфліктах, де завжди з честю виконували свою місію, проявляли мужність, відвагу, героїзм і ніколи не зраджували військовій присязі. Через пекло Афганської війни, яка тривала майже 10 років, пройшло більше 160 тисяч українських солдат та офіцерів, більше 3 тисяч загинули, 8 тисяч зазнали поранення. З Хмельницького району загинуло троє осіб: Батурко Олександр Григорович з с.Везденьки, Кукурудза Олександр Павлович з с.Мартинівки, Цимар Віталій Володимирович з Жучковець.

Звернувся до присутніх й перший заступник голови райдержадміністрації Андрій Зелінський. Посадовець подякував присутнім воїнам за вірне служіння Батьківщині і готовність до її захисту, за піклування про родини загиблих і патріотичне виховання молодого покоління. Побажав усім міцного здоров’я, щастя, мирного неба і нових досягнень на благо України.

З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 28-ї річниці виведення військ з Афганістану воїни-афганці та учасники АТО отримали Грамоти та Подяки. Також артисти районного будинку культури подарували присутнім свої творчі номери. Працівниками Центральної районної бібліотеки у холі будинку культури було організовано виставку “Афганська війна: погляд у минули”, продемонстровано фільм про ту криваву війну.

За матеріалами Хмельницької РДА

До цієї пам’ятної дати у Деражнянському районі також заплановано низку заходів. Розпочалися вони з пам’ятної ходи та покладання квітів до меморіального комплексу воїнів-афганців. Після чого в Будинку творчості, дітей та юнацтва пройшов фестиваль до Дня пам’яті учасників бойових дій на території інших держав «Скажемо ні, війні». Також на базі Деражнянської ЗОШ №1 відбулось відкриття меморіальної дошки воїну-афганцю – Ігореві Зарембі, який загинув у Республіці Афганістан, виконуючи інтернаціональний обов’язок. Символічно, що дошку розмістили саме на фасаді школи №1, адже Ігор у ній навчався.

У заходах взяли участь голова адміністрації Олег Веселовський, голова районної ради Віталій Сідлецький, заступник голови адміністрації Олег Пилипчук, міський голова Андрій Ковпак, воїни-інтернаціоналісти, родичі загиблих, учні, педагогічні колективи, жителі міста.

Під час урочистостей головою адміністрації Олегом Веселовським було вручено Почесні грамоти двом воїнам інтернаціоналістам. Перед присутніми зі словами вшанування виступили керівники району.

Почесне право відкрити меморіальну дошку воїну-інтернаціоналісту Ігореві Зарембі було надано голові районної спілки ветеранів Афганістану В’ячеславу Маньківському та матері загиблого Майї Степанівні Зарембі.

Керівники району та усі присутні поклали квіти до меморіалу. Отець Петро провів молебень та освячення. Присутні вшанували пам’ять загиблих воїнів-інтернаціоналістів хвилиною мовчання.

Слід зазначити, що протягом тижня бойові побратими спільно з владою відвідали усі могили загиблих та померлих воїнів-інтернаціоналістів на кладовищах району та поклали квіти.

За матеріалами Деражнянської РДА

З нагоди відзначення 28-ї річниці виведення військ з Афганістану 15 лютого, в приміщенні Ізяславського районного будинку творчості дітей та юнацтва «Веселка», відбулись тематичні заходи, в яких взяли участь воїни-афганці, родичі загиблих воїнів, учнівська молодь, представники громадських організацій району та громадськість міста. Привітати воїнів-інтернаціоналістів також завітали керівництво району та міста.

Урочиста частина розпочалась із вшанування пам´яті тих, кому довелося воювати у чужих країнах.

Із вітальним словом виступили голова райдержадміністрації Борис Яцков, голова районної ради Сергій Шлегель та голова Ізяславської районної спілки ветеранів Афганістану Василь Тележинський. У своїх виступах вони привітали присутніх із 28-ю річницею виведення військ з Афганістану, а також щиро подякували  ветеранам за звершені подвиги й нинішню активну державницьку позицію та висловили шану тим, хто зробив свій внесок у перемогу Революції Гідності і сьогодні боронить суверенітет України на Донбасі.

Користуючись нагодою, виступаючі урочисто вручили під бурні оплески присутніх відзнаку для бійця Мельничука Петра – медаль «25 років виводу військ з Афганістану». Як зауважив Василь Тележинський, раніше не було нагоди вручити цю нагороду у зв´язку із тим, що боєць був в зоні антитерористичних операцій, захищаючи Україну від загарбників.

Також виступив голова благодійної організації «Фонд Заславщини» Володимир Зуєв, котрий вручив для бійців-афганців Василя Тележинського та Юрія Манишева подяки за значну волонтерську роботу.

У рамках заходів аматори сцени району провели святковий концерт.

Біля меморіалу воїнам-афганцям керівником Ізяславської районної спілки ветеранів Афганістану вручено відзнаки для активістів-побратимів. Після цього до підніжжя пам´ятника Олегу Онищуку та пам´ятних знаків землякам Ізяславського району, які загинули в Афганістані, відбулось покладання корзин та квітів.

За матеріалами Ізяславської РДА