15.02.2017 — 15:27

Головний лікар Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни здійснила робочий візит до Швейцарії

6-7 лютого головний лікар ХОГВВ Оксана Бочкарьова із робочим візитом відвідала штаб-квартиру ВООЗ у Женеві (Швейцарія). Вона долучилася до зустрічі «Реабілітація 2030: заклик до дії». На захід також були запрошені державні посадові особи ВООЗ та інших структур ООН, організацій, що представляють групи користувачів послугами реабілітації та їх провайдерів, органів фінансування, дослідницьких закладів, відповідних міжнародних та неурядових організацій.

Зустріч була покликана привернути увагу до зростання потреб у реабілітації, підкреслити її роль у досягненні мети в галузі стійкого розвитку та закликати до скоординованих глобальних дій у становленні реабілітації у складі систем охорони здоров’я.

Учасники заходу погодилися, що у всьому світі існує серйозна необхідність у реабілітації. Особливо цих послуг потребують у країнах з низьким або середнім рівнем доходів громадян. Цьому сприяють поширення неінфекційних хвороб, демографічне старіння населення та нестача доступу до невідкладної і травматологічної допомоги.

Глобальний план дій ВООЗ щодо інвалідності на 2015-2021 роки демонструє кроки з боку ВООЗ, держав-членів і партнерів задля зміцнення і розширення реабілітації. Загальне охоплення медичним обслуговуванням відкриває можливості для мобілізації реабілітації і більш широкої підтримки медичної спільноти. Це стане найважливішим кроком до забезпечення здорового життя і підвищення добробуту до 2030 року.

 Учасники зустрічі зобов’язалися здійснювати роботу у кількох напрямках, а саме: створювати ефективні механізми координації і підтримки зусиль щодо розширення доступу до реабілітаційних послуг на всіх рівнях, удосконалювати планування у галузі надання таких послуг на обласному та державному рівнях, інтегрувати реабілітаційні послуги у систему охорони здоров’я для ефективного задоволення потреб населення, забезпечення загального доступу до реабілітаційних послуг та підвищення їх якості.

Також учасники форуму взяли на себе зобов’язання створити багатопрофільний контингент фахівців у галузі реабілітації з урахуванням специфіки кожної країни та пропагувати концепцію реабілітації на всіх рівнях, здійснювати навчання медичних працівників; забезпечити доступність амбулаторних та стаціонарних реабілітаційних послуг; функціонування у стаціонарах спеціалізованих відділень реабілітації для стаціонарних хворих зі складними випадками. Крім того, необхідно покращувати фінансування таких послуг через залучення відповідних механізмів. У тих випадках, коли пацієнти мають медичну страховку, реабілітація має покриватися за цей рахунок.

За матеріалами Хмельницького обласного Центру здоров’я.