16.02.2017 — 15:45

Олександр Корнійчук: Ми підтримуємо проведення в області дорожнього експерименту з будівництва доріг за рахунок перевиконання митних платежів

“Ми однозначно підтримуємо проведення в області дорожнього експерименту, адже за приблизними підрахунками спеціальний фонд обласного бюджету міг би поповнитися на суму біля 137 млн.грн. “, – про це сказав голова облдержадміністрації Олександр Корнійчук під час робочої наради  за  участю голови обласної ради Михайла Загородного,  директора Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергія Пенюшкевича, представників ДФС у Хмельницькій області.

Голова облдержадміністрації поінформував присутніх, що під час наради із Президентом України Петром Порошенком, яка відбулася на минулому тижні в Івано-Франківську, було підведено перші підсумки  експерименту з будівництва доріг за рахунок перевиконання митних платежів на прикладі Івано-Франківської та Львівської областей. Згідно Бюджетного кодексу України ці області мали змогу отримати додатковий фінансовий ресурс у вигляді відрахування 50% коштів з понадпланових надходжень від митних платежів до спеціальних фондів обласних бюджетів.

Також Олександр Олександрович наголосив на необхідності спрощення системи обслуговування розмитнення товарів: “Ми хочемо спростити для людей  логістику та зменшити фінансове навантаження при розмитненні товарів. До того ж це буде вигідно не лише їм, але й обласному бюджету, адже кошти залишаться безпосередньо в області.”

Як зазначив Олександр Корнійчук, за минулий рік на виконання робіт на автошляхах  області було освоєно 288,3 млн.грн. На забезпечення мінімального рівня експлуатаційного утримання автодоріг загального користування області згідно нормативно потреб необхідно 500 млн.грн. на рік. У Державному бюджеті-2017 на ці цілі для Хмельниччини передбачено лише 192,7 млн. грн., що недостатньо для фактичного фінансування дорожніх робіт.

Також учасники наради обговорили стан дорожнього господарства області та основні проблемні питання цієї галузі. Зокрема, було відзначено проблеми 100%-ї зношеності парку техніки філій ДП “Хмельницький облавтодор”(основна частина техніки придбана у 80х-на початку 90х років, коштів на купівлю нової немає), відсутність фінансування з державного бюджету робіт із зимового утримання доріг у 2017 році, наявність боргів у ДП “Хмельницький облавтодор” за матеріали, паливо, по заробітній платі, а також податках до бюджету.

Довідково. У 2016 році на виконання робіт на автодорогах області було освоєно 288,3 млн. грн., у тому числі:

з державного бюджету

141,7 млн.грн. – направлені на поточні ремонти 43 км автодоріг державного і місцевого значення, y тому числі ділянок основних автодоріг області М-12 Стрий – Тернопіль – Кіровоград – Знам’янка, Н-03 Житомир – Чернівці, Р-05 Городище – Рівне – Старокостянтинів, Р-32 Кременець – Біла Церква- Ржищів, Р-48 Кам’янець-Подільський – Сатанів – Війтівці – Білогір’я, Р-50 Ярмолинці – Сатанів;

126,8 млн.грн. – спрямовано на експлуатаційне утримання автомобільних доріг;

з обласного бюджету

2,0 млн.грн. – направлені на утримання автодоріг місцевого значення в зимовий період;

з місцевих бюджетів усіх рівнів (кошти місцевих громад на умовах співфінансування)

17,5 млн.грн. – використані на поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання автодоріг місцевого значення на під’їздах до сільських населених пунктів.

За рахунок коштів об’єднаних територіальних громад, які займають 52% від усіх сільських територій, у минулому році відремонтовано автодороги до 20 населених пунктів та забезпечено виконання урядової програми по під’їздах до опорних шкіл.

Зберегти

Зберегти

Зберегти

Зберегти

Зберегти

Зберегти

Зберегти