17.02.2017 — 14:29

Сімейних лікарів навчали тактиці ведення хворих на туберкульоз

17 лютого в актовій залі Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації організували тренінг на тему: «Тактика ведення хворого на туберкульоз лікарями первинної ланки». На зустріч запросили заступників головних лікарів Центрів первинної медико-санітарної допомоги краю.

Головний терапевт ДОЗ Аліна Костенко ще раз наголосила на небезпечності такої хвороби як туберкульоз. І оскільки в умовах реорганізації первинної ланки виявлення і спостереження за сухотами ляже на плечі, в першу чергу, сімейних лікарів, вони повинні бути добре поінформовані. Завдання цього тренінгу – донести потрібну інформацію до представників Центрів ПМСД, щоб ті, у свою чергу, проводили аналогічні заняття на периферії. Для цього вони мали змогу отримати всю почуту інформацію в електронному вигляді.

До участі у зібранні запросили заступника головного лікаря Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру Майю Білик, лікаря-епідеміолога ХОПТД Ніну Радзивілюк. Спікерами були заступник головного лікаря Хмельницького районного ЦПМСД Ольга Трач та сімейний лікар Хмельницького міського ЦПМСД № 2 Світлана Лукаш. Вказані лікарі пройшли аналогічний 5-денний тренінг у Дніпрі і отримали відповідні сертифікати тренерів.

Учасників тренінгу ознайомили з епідситуацією щодо туберкульозу у світі, Україні та на Хмельниччині; організаційними заходами з виявлення туберкульозу у закладах ПМСД; основними принципами обладнання пункту збору харкотиння на місцях; організацією взаємодії первинної, вторинної і третинної ланок з питань туберкульозу, алгоритмом та принциповою схемою, організацією лікування хворих на туберкульоз в закладах ПМСД.

Також у ході зустрічі присутні почули інформацію щодо особливостей клінічного перебігу ВІЛ-асоційованого туберкульозу; методів формування прихильності хворих до лікування; загальних підходів до первинної профілактики туберкульозу, навчання населення, хворих та медичних працівників з цих питань.

По завершенні тренінгу його учасники отримали протокольні доручення за підписом директора Департаменту про проведення таких заходів на місцях.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я.