20.02.2017 — 14:28

Олександр Корнійчук: Пошук альтернативних джерел енергії – пріоритетний напрямок нашої роботи

На даний час підстав для здійснення віялових відключень електроенергії в області немає. Про це під час робочої наради в голови облдержадміністрації Олександра Корнійчука повідомив т.в.о. першого заступника голови Олег Гуменний.

У зв’язку із ситуацією, що склалася в енергетичному комплексі держави внаслідок блокади поставок вугілля з окупованих територій,  Кабінетом Міністрів України  було прийнято розпорядження від 15 лютого 2017 року №103-р «Про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії». Документом передбачено надзвичайні заходи, покликані забезпечити надійну, безперебійну, стабільну роботи об’єднаної енергетичної системи України, а також запобігти виникненню дисбалансу між виробництвом і споживанням електричної енергії. Також у випадку виникнення критичних ситуацій передбачено дотримання графіків погодинного вимкнення енергії.

Як зазначив Олег Вікторович, хоча підстав обмеження споживання електроенергії в області і немає, на випадок дефіциту електричної енергії в об’єднаній енергетичній системі України розроблено спеціальні  заходи.

Зокрема, у разі планового відключення електроенергії вводяться графіки обмеження потужності та споживання електричної енергії підприємствами та організаціями області. Графіки розроблені, затверджені по кожному району області та доведені до відповідної категорії споживачів, які в свою чергу зобов’язанні дотримуватися лімітів споживання електричної енергії відповідно до затверджених графіків. Контроль здійснюється відділенням інспекції Держенергонагляду у Хмельницькій області.

Якщо в енергосистемі відбувається раптове зменшення енергетичних потужностей вводиться графік аварійного відключення. Відповідно до даних графіків відключення промислових підприємств, організацій незалежно від форм власності відбувається до затвердженого графіку.

У випадку відсутності результату від впроваджених зазначених вище заходів диспетчером Південно-Західної електроенергетичної системи застосовується графік автоматичного відключення. Даними діями передбачено відключення ліній електропередач ПЛ-110 кВт.

З метою недопущення автоматичного відключення ліній електропередач в області розроблений та затверджений графік погодинного відключення всіх споживачів області (2 години – відключення, 4 години – подача електроенергії).

Під час наради керівники підприємств з енергоємними виробництвами були поінформовані про заходи, що можуть бути вжиті в критичних ситуаціях. З метою запобігання матеріальних втрат від зупинки виробництва внаслідок відключень електроенергії розглядається порядок переведення виробництва на таких підприємствах у третю зміну з метою зменшення навантаження на енергосистему у пікові години.

“Графіки за контролем рівня частоти в енергетичній системі, графіки аварійних відключень розробляються щороку, нічого особливого в цьогорічних графіках немає,” – підкреслив Олег Гуменний.

“Ми впевнені, що найближчим часом ситуація в енергетиці завдяки діям Уряду стабілізується. Тому маємо надію, що ніяких обмежувальних заходів вживати не доведеться”, – зауважив Олександр Корнійчук.

Також голова адміністрації наголосив, що єдиним шляхом для уникнення таких ситуацій на майбутнє вважає розвиток альтернативної енергетики на теренах області. Тільки так наші міста та села зможуть стати енергонезалежними. Перші важливі кроки на цьому шляху уже зроблено: в області діє 28 малих гідроелектростанцій, які виробляють 12,7 млн. кВт/год електроенергії в рік; 3 сонячні електростанції (5,9 млн. кВт/год електроенергії в рік); 17 когенераційних установок теплокомуненерго (для власних потреб виробляють електроенергію, загальною потужністю 8,16 МВ). Крім того,  в рамках зміцнення енергонезалежності України, Урядом розглядається питання про добудову 3 та 4 енергоблоків на ХАЕС.

Одне з найбільших міст області – м.Кам’янець-Подільський – вже з 1 березня збирається відмовитися від газових котлів, замінивши їх котлами на агропелетах, що вже функціонують в місті. До того ж,  на завершальній стадії перебуває будівництво теплоенергостанції, що працюватиме  на щепі.

“Пошук альтернативних джерел енергії – пріоритетний напрямок нашої роботи. Ми робитимемо все можливе, щоб досягти прогресу у цьому напрямку,” – підкреслив очільник області.