23.02.2017 — 15:32

Розвиток громад залежить від лідерів ОТГ, – Геннадій Зубко

Розвиток громад залежить від лідерів ОТГ, яких обрали люди, від  їх повноважень та можливостей. Це можливість управляти фінансами, залучати інвестиції, збільшувати доходи до місцевих бюджетів та інші. Більше відповідальності, прозорості та субсидіарності влади на місцях!  Це головний принцип реформи децентралізації. Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко на семінарі «Децентралізація 2017: вектор руху».

Віце-прем’єр-міністр нагадав, що у квітні 2017 року виповнюється третя річниця, як була прийнята Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. «Далі було здійснено багато кроків у законодавчому впровадженні реформи, підготовці та прийнятті необхідної нормативно-правової бази. Відбулася імплементація та модернізація цієї реформи на місцях. Кожна область сьогодні як на рівні ОТГ, так і на обласному вже може продемонструвати конкретні результати реформи. За три роки була проведена бюджетна децентралізація, яка передбачає не тільки надходження додаткових фінансів на місця, а й повноваження», – зазначив Геннадій Зубко.

 «Без залучення відповідальних людей, їх активності на місцях втілити реформу децентралізації не можливо. Тому починаючи від будинку, району, області маємо створити потужні громади, в яких є активні лідери, які управляють всіма послугами й ефективно здійснюють функцію влади на місцях», – підкреслив він.

Він нагадав, що 9 лютого Верховною Радою був ухвалений важливий законодавчий пакет з децентралізації. Зокрема:

№ 4742 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо статусу старости села, селища)»;

№4110 «Про внесення змін до деяких законів України щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів»;

№4772 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)»;

№2489 «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України