23.02.2017 — 13:56

Відбулося засідання робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати

В облдержадміністрації під головуванням заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка відбулося спільне засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення та тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Участь в роботі також взяли представники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів центральних органів влади, районних державних адміністрацій, а також представники окремих підприємств, що мають заборгованість по виплаті заробітної плати.

Світлана Лукомська, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, відзначила, що питання підвищення рівня заробітної плати та легалізації трудових відносин на сьогоднішній день є особливо актуальними та залишаються пріоритетними в роботі облдержадміністрації.

Так, за моніторинговими даними середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника у січні поточного року у порівнянні до січня 2016 року по області зросла на 1689 грн. або майже на 50% і склала 5083 гривні.

Що стосується легалізації трудових відносин, то протягом січня 2017 року в області проведена відповідна робота, за результатами якої виявлено 22 порушення.

Зареєстровано 261 суб’єкт підприємницької діяльності, 500 трудових договорів між підприємцями-фізичними особами та найманими працівниками та 125 трудових договорів з найманими працівниками у юридичної особи.

Реалізація вжитих в області заходів дала змогу вивести з «тіні» 886 осіб.

Також Світлана Лукомська зазначила, що у минулому році повністю виплачено борги із заробітної плати працівникам 15 підприємств на суму понад 5 млн. гривень.

За найменшою сумою боргу область посіла 2 місце серед регіонів України, після Чернівецької області.

За моніторинговими даними станом на 01 лютого 2017 року в області залишається 12 підприємств-боржників із загальною сумою заборгованої заробітної плати 1,9 млн. гривень.

З метою прискорення погашення боргів із заробітної плати в області затверджено графік погашення заборгованості із заробітної плати на 2017 рік по кожному підприємству – боржнику. Станом на 01 лютого поточного року графік виконано.

Також учасники засідання обговорили ситуацію, що складається на сьогодні на підприємствах боржниках ПАТ «Хмельницьке авіапідприємство «Поділля Авіа» та ПАТ «Хмельницькрибгосп», зокрема питання графіків погашення заборгованості по заробітній платі та їх дотримання.

Окрім того заслухано керівників райдержадміністрацій тих районів, де рівень заробітної плати нижчий середньообласних показників. Також порушувалися питання щодо заходів, які вживаються в цих районах з метою легалізації трудових відносин та зниження рівня неповної зайнятості працівників бюджетної сфери.

Зберегти