24.02.2017 — 17:49

Опалювальний сезон в області проходить в сталому режимі

24 лютого у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України відбулась селекторна нарада у режимі відео-конференц-зв’язку з  питань проходження опалювального сезону 2016/2017 року та стану розрахунків за енергоносії.

Провів нараду заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Едуард Кругляк. Від Хмельниччини участь в нараді взяв т.в.о. першого заступника голови облдержадміністрації Олег Гуменний, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, керівників теплопостачальних підприємств області, ПАТ”Обленерго”, а також представники міськвиконкомів міст обласного значення.

Едуард Кругляк зазначив, що цьогорічний опалювальний період переважно триває у штатному режимі. Було зареєстровано окремі випадки аварійні ситуацій, однак вони були оперативно усунуті завдяки діям аварійних служб.

Окрім того, Едуард Борисович детально зупинився на питаннях, які цікавили представників усіх регіонів: вирішення питання компенсації різниці в тарифах за комунальні послуги та відшкодування субсидій.

Заступник Міністра зазначив, що  міністерство спільно з іншими центральними органами виконавчої влади проводить роботу щодо внесення змін до діючих законодавчих актів, які сприятимуть покращенню фінансового стану підприємств галузі. Зокрема, на завершальній стадії знаходиться узгодження всіх необхідних нормативно-правових актів щодо виконання Закону України від 03.11.2016 № 1730 «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості підприємств теплоенергетики та підприємств водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії».

Як уже повідомлялося, закон  передбачає реструктуризацію заборгованості підприємств тепло- та водопостачання, які накопичились на 01.01.2016 року.  Підприємствам дається 5 років на погашення боргів, а також можливість після реструктуризації боргу списати всі штрафи й пені, які були нараховані. На той час, поки діє договір реструктуризації, призупиняється нарахування штрафів і пені. Закон зупиняє всі виконавчі провадження до підприємств, внесених до Реєстру учасників процедури врегулювання, передбачає розблокування фінансово-господарську діяльність, зняття арешту з майна та поточних рахунків.

Едуард Кругляк повідомив, що 21 лютого було схвалено Постанову Уряду, що визначає порядок формування та ведення цього реєстру. Зокрема, також зауважено, що для включення до цього реєстру підприємства мають пройти певні процедури, такі, як узгодження суми боргу для її подальшої реструктуризації.

Окрім згаданих питань, під час наради заслухано інформацію щодо стану розрахунків споживачів за послуги теплопостачання та стану розрахунків населення за послуги підприємств водопровідно-каналізаційного господарства.

Едуард Кругляк анонсував проведення наради з технічних питань щодо стану мереж комунального господарства. За його словами, дані свідчать, що стан обладнання дуже часто незадовільний, ресурс експлуатації давно вичерпаний, а це може спричинити виникнення аварійних ситуацій під час проходження опалювального сезону. Тому заступник Міністра доручив представникам регіонів зібрати та надати Мінрегону відомості щодо обладнання, яке потребує першочергової заміни. Він особливо наголосив на важливості якісного виконання пуско-наладжувальних робіт, оскільки недотримання цієї вимоги спричиняє значні перевитрати газу.

Також Едуард Борисович рекомендував особливу увагу звернути на необхідність забезпечення підприємств, які працюють на біомасі (наприклад, на пелетах), засобами очистки викидів, оскільки при спалюванні такого палива у повітря виділяється досить значна кількість забруднень. Таким чином, нехтування очисткою викидів може викликати відповідні екологічні проблеми.

Підбиваючи підсумки, заступник Міністра доручив тримати на контролі проходження опалювального періоду на відповідних територіях, вживати вичерпних заходів щодо покращення ситуації з розрахунками за спожиті енергоносії, а також забезпечити злагоджену роботу в разі введення заходів по обмеженню постачання електричної енергії.

Довідково.

За інформацією управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації, станом на 24 лютого 2017 року опалювальний сезон в області проходить в сталому  режимі – тепло надають усі 673 комунальні та відомчі котельні, стовідсотково опалюються  житлові будинки (4625), дитячі садочки (683), лікарні(72) та  школи (717).

Ситуація цілодобово відслідковується диспетчерськими службами комунальних підприємств, органів місцевого самоврядування та відповідними службами адміністрації. Забезпечено оперативне реагування на скарги від населення.

За період опалювального сезону не зафіксовано жодного випадку відключення споживачів від систем теплопостачання на тривалий час з технічних причин.

Розрахунки підприємств комунальної теплоенергетики  за спожитий природний газ станом на 22 лютого 2017 року

Розрахунки за газ за опалювальний період 2016/2017 років

За оперативними даними підприємств комунальної теплоенергетики в опалювальному сезоні 2016/17 років  підприємствами спожито 114 млн.куб.м. природного газу на суму 449,3 млн.грн., оплачено – 470,4 млн.грн.

Рівень розрахунку в опалювальному сезоні – 104,7%. Заборгованість за спожитий природний газ на 22 лютого 2017 року –  428,1 млн.грн. з врахуванням боргів минулих періодів.

З початку року підприємствами спожито 51,2 млн.куб.м. природного газу на суму 354,2 млн.грн., оплачено  – 169,8 млн.грн.

Рівень розрахунку за природний газ  у 2017 році – 47,9%.

З умови відшкодування пільг і субсидій (60 млн.грн.), заборгованості державного (11,4 млн.грн.) і місцевого (7,3 млн.грн.) бюджетів та  різниці в тарифах (171,7 млн.грн.) рівень розрахунку становитиме 118,6%.

За умови погашення бюджетних боргів заборгованість теплопостачальних підприємств за природний газ зменшиться до 178 млн.грн. – поточного місячного споживання    (споживання за січень – 31,6 млн.мна суму 218,7 млн.грн).

Рівень розрахунку підприємств водопровідно-каналізаційного господарства за електроенергію

У січні 2017 року підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства областв спожито 4,6 млн.квт.год.  електроенергії на суму 8,7 млн.грн., оплачено  – 9,4 млн.грн.

Рівень розрахунку –  108,4%, заборгованість – 7,1 млн.грн.

При цьому обсяг невідшкодованої різниці в тарифах становить 117,5 млн.грн. та у 16,5  разів перевищує борги за електроенергію.