24.02.2017 — 12:40

У Департаменті охорони здоров’я обговорили перспективи створення Центру громадського здоров’я

23 лютого у конференц-залі Департаменту охорони здоров’я під головуванням заступників директора ДОЗ Тетяни Косовської та Наталії Федів відбулася нарада щодо перспективи створення на Хмельниччині Центру громадського здоров’я. Аналогічні структури МОЗ пропонує зробити  у всіх обласних центрах України.

Цьому процесу передували ознайомчі візити заступника Міністра з питань євроінтеграції Оксани Сивак, яка курує процес організації в державі Системи громадського здоров’я. Крім того, 17 лютого у столиці провели велику нараду, у ході якої дискутували на згадану тему. Тепер керівники МОЗу пропонують регіонам надати свої пропозиції щодо створення і діяльності Центрів громадського здоров’я на місцях.

За даними Міністерства охорони здоров’я України, до складу цієї структури увійдуть самодостатні заклади, які уже не один рік працюють у нашій області. Їх, вочевидь, мають намір об’єднати, при цьому ліквідувавши функції, що дублюються. Звести в єдину структуру у Міністерстві планують Хмельницький обласний Центр здоров’я (головний лікар Л. Небесна), обласний інформаційно-аналітичний центр (в.о. начальника О. Юлик), ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» (начальник О. Балашов), обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом (головний лікар О. Касяндрук) та обласний протитуберкульозний диспансер (головний лікар С.Василенко).

Учасники наради висловили своє бачення процесу об’єднання та обмінялися думками з цього приводу.

За результатами проведення зібрання було вирішено задокументувати пропозиції. Згодом спільний документ буде поданий від Хмельниччини на розгляд Міністерства охорони здоров’я України. Про строки створення Центру громадського здоров’я у нашому краї поки говорити зарано.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я