27.02.2017 — 10:22

Відбулося засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

24 лютого під головуванням заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка відбулося засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У засіданні взяли участь представники окремих структурних підрозділів облдержадміністрацій та територіальних представництв центральних органів влади, а також в селекторному режимі голови районних державних адміністрацій і міські голови (міст обласного значення).

У ході роботи учасники заходу обговорили стан забезпечення оповіщення та інформування населення про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій, стан створення та накопичення місцевих матеріальних резервів, резервних фондів бюджетів для ліквідації надзвичайних ситуацій та готовність органів влади і місцевого самоврядування до пропуску льодоходу весняної повені.

Володимир Кальніченко зазначив, що питання оповіщення населення про загрозу та виникнення надзвичайних ситуацій вже неодноразово розглядалось на засіданнях комісії. Однак, незважаючи  на ті заходи, що були вжиті в області для покращення стану оповіщення як на обласному, так і на місцевому рівні, для чого за рахунок бюджетів всіх рівнів у 2016 році було виділено та освоєно 710 тис. грн., низка питань все ж залишається невирішеними.

Більш детально на показниках забезпечення оповіщення населення зупинився у своїй доповіді начальник управління цивільного захисту населення облдержадміністрації Євген Данилюк.

За його словами, основним і найбільш надійним засобом оповіщення населення про небезпеку надзвичайної ситуації залишається оповіщення за допомогою проводового радіомовлення. В той же час, в районах області, з кожним роком прослідковується тенденція щодо зменшення кількості населення, яку можна оповістити за допомогою проводового радіо. В Деражнянському районі цей показник становить – 13%, в Новоушицькому – 12%, в Волочиському – 7% населення, в Ярмолинецькому – 3%.

За рахунок місцевих бюджетів у 2016 році проведено роботи по придбанню, ремонту та встановленню 5 сирен ручного запуску, 3 мегафонів, 754 FM-приймачів, 7 пристроїв автоматичного додзвону та 61 вуличного гучномовця, у Білогірському, Віньковецькому, Полонському, Старокостянтинівському, Теофіпольському, Чемеровецькому районах та місті Шепетівка.

Євген Данилюк відзначив роботу керівництва Славутського району, де було встановлено 23 сигнально-гучномовні системи з трансляцією ФМ-діапазону.

Також він повідомив, що протягом 2016 року на реконструкцію і вдосконалення системи оповіщення цивільного захисту області з бюджетів всіх рівнів виділено 710 тис. грн.

Науково-виробничим підприємством “Озон С” на кризовому центрі облдержадміністрації обладнано автоматизоване робоче місце АРМ «Регіон», що дозволило значно розширити можливості існуючої системи оповіщення, у тому числі здійснення  перехвату ФМ радіостанцій та встановлено обладнання для перехоплення телевізійного сигналу з робочого місця відповідального чергового.

Недостатньою Євген Дмитрович визнав роботу із забезпечення засобами оповіщення закладів освіти та культури. Із 1661 закладів культури радіотрансляційні точки та ФМ приймачі встановлені в 702 закладах, що становить 42% від загальної кількості закладів, де відсутнє радіомовлення. В Шепетівському районі цей відсоток становить – 2%, в Ізяславському – 3%, Кам’янець-Подільському – 9%, Летичівському – 9%, Новоушицькому – 10%, Віньковецькому – 10%.

Заклади освіти області забезпечені ФМ приймачами та проводовими радіоточками на 74%. В Шепетівському районі в 58 закладах освіти взагалі відсутні ФМ і проводові приймачі, в Ізяславському районі в 72 закладах є тільки 8 засобів оповіщення, а в 63 закладах освіти Старокостянтинівського району в наявності 2 ФМ приймачі і 7 проводових радіоточок. Не може не викликати занепокоєність той факт, що в усіх дошкільних навчальних закладах Ізяславського, Шепетівського, Старокостянтинівського районів відсутні засоби оповіщення, при тому, що вартість абонентської плати за радіоточку для закладів освіти складає 12 грн. в місяць.

Протягом 2016 року встановлено 7 пристроїв автоматичного додзвону (у Теофіпольському, Полонському, Славутському, Ізяславському, Красилівському, Ярмолинецькому і  Кам’янець-Подільському районах), на що було виділено та освоєно більше 49 тис. гривень. Всього в області встановлено 22 таких пристрої. В той же час в більшості райдержадміністрацій ці пристрої встановлені, але не експлуатуються з причини невмінням відповідальних осіб працювати на них.

Для здійснення оперативного оповіщення населення у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій облдержадміністрацією укладено 9 угод, а саме: з Філією НТК “Поділля Центр” , місцевими телерадіокомпаніями ТОВ ТК «Проскурів» (ТV 7+), Хмельницькою муніципальною ТРК «Місто», дочірним підприємством «Дитяче Телевізійне агентство» (33 канал), радіокомпаніями «НБМ-Радіо», «Шанс», «Окей FM», Тернопільською та Рівненською обласними державними ТРК та  Хмельницькими FM радіостанціями (5 станцій ТОВ «Медіа Дім РІА»), яким передано аудіо- та  відеозвернення щодо найбільш можливих надзвичайних ситуацій на території області. Розроблено та погоджено спільні інструкції черговому персоналу телерадіокомпаній та радіомовних компаній щодо дій у разі здійснення оповіщення населення.

Начальник управління цивільного захисту населення підкреслив, що завдяки зазначеним заходам забезпечена технічна можливість доведення інформації з кризового центру облдержадміністрації до населених пунктів області та оповіщення населення, і влада на місцях має вжити заходів, щоб забезпечити наявність необхідних пристроїв для прийому сигналів.

Підсумовуючи питання, Володимир Кальніченко звернув увагу керівників структурних підрозділів, голів райдержадміністрацій та виконавчих комітетів міст обласного значення на необхідності взяти на особистий контроль покращення місцевих систем оповіщення.

Другим на засіданні комісії ТЕБ і НС розглядалося питання щодо  стану створення і накопичення місцевих матеріальних резервів та резервних фондів бюджетів для ліквідації надзвичайних ситуацій.

Заступник голови облдержадміністрації констатував, що окремі керівники не засвоїли уроків минулорічних стихійних лих, зокрема того, що запорукою їх успішної ліквідації є завчасне створення та накопичення в достатній кількості місцевих матеріальних резервів та коштів резервних фондів бюджетів. Також він відзначив низький рівень організації роботи із створення матеріальних резервів в об’єднаних територіальних громадах.

За інформацією Євгена Данилюка, в регіональному матеріальному резерві накопичено матеріальних цінностей 84% від затверджених номенклатур.

На виконання заходів з попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій в минулому році з регіонального резерву було видано 600 листків шиферу та 74 кг цвяхів шиферних на суму – 57,5 тис. грн.

Для відновлення виданих матеріальних цінностей регіонального матеріального резерву з обласного бюджету виділено та освоєно – 106,3 тис. грн.

Не дивлячись, що питання створення та поповнення матеріальних резервів неодноразово розглядалось на засіданнях комісії, різного роду нарадах, разом з тим в окремих  містах та районах  області робота в даному напрямку організована неналежно.

Протягом 2016 року для поповнення місцевих матеріальних резервів по області було виділено 1 млн. 37 тис.грн.

Станом на сьогодні середній відсоток накопичення місцевих резервів 70,9%, при тому, що відсоток накопичення матеріального резерву, який відповідно до постанови Кабінету Міністрів відповідає вимогам повинен бути не меншим за 75%.

Кращий стан щодо виконання заходів із накопичення матеріальних цінностей в м. Хмельницький (100%), м. Кам’янець-Подільський (97%), Ізяславський район (90%), Теофіпольський район (96%),  м.Шепетівка та Городоцький район (86%), Віньковецький район (85%), Чемеровецький район (79%), Хмельницький район (76%), Білогірський  та Новоушицький район (75%).

У всіх інших районах відсоток виконання накопичення матеріальних цінностей не відповідає вимогам.

Не створені матеріальні резерви для попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій в Чорноострівській селищній, Розсошанській, Ганнопільській, Берездівській, Сатанівській, Китайгородській сільських об’єднаних територіальних громадах. І якщо в окремих містах і районах загальний відсоток в межах середнього по області, то з деяких важливих позицій номенклатур потребує покращення, зокрема, запасів паливно-мастильних матеріалів, шиферу, пиломатеріалів тощо.

Як констатував Євген Дмитрович, події минулого року показали, що угоди на поставку шиферу та інших матеріалів у разі виникнення надзвичайної ситуації, нічого не варті при відсутності коштів, та й суми угод значно перевищують розміри резервних фондів місцевих бюджетів.

Недостатні розміри резервних фондів в Шепетівському – 10 тис. грн., Новоушицькому – 20 тис. грн., Красилівському – 20 тис. грн., Волочиському, Деражнянському, Летичівському районах – по 50 тис. грн. Дунаєвецькому – 60 тис. грн.

Взагалі не закладено кошти до резервних фондів Війтовецької, Наркевицької, Маківської, Китайгородської, Колибаївської, Понінківської, Гуківської, Чемеровецької, Судилківської, Ленковецької об’єднаних територіальних громад.

Володимир Кальніченко зазначив, що таке ставлення окремих керівників до формування матеріальних резервів є неприпустимим. Члени комісії заслухали пояснення голів тих райдержадміністрацій, де зафіксовано найгірші показники накопичення матеріальних резервів.

Наступне питання, що було розглянуто на засіданні, стосувалося стану готовності органів влади та місцевого самоврядування до пропуску льодоходу, весняної повені та паводків у 2017 році.

За інформацією управління цивільного захисту населення облдержадміністрації, аналіз підвищення рівнів води показує, що при несприятливому розвитку подій в області  може загрожувати підтоплення близько 2,7 тис. будівель  в  84 населених пунктах області. Підлягають захисту від льодових заторів за допомогою вибухових робіт 11 автомостів.

І хоча на даний час рівень води в річках знаходиться в межах їх природних русел, а товщина льоду становить від 3 до 24 см, завдання з підготовки до пропуску можливого льодоходу, повеней та паводків залишається на порядку денному.

Протягом 7-17 лютого поточного року комісійно проведено огляди готовності місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо підготовки та готовності до безаварійного пропуску льодоходу та весняного паводку, в ході яких оглянуто стан малих гідроелектростанцій, гідроспоруд на водосховищах, ставках, меліоративних системах щодо забезпечення їх готовності до пропуску льодоходу, весняної повені та паводків.

В області практично вирішено проблему, яку становили безхазяйні гідротехнічні споруди штучних водних об’єктів. Разом з тим так і не прийняті на баланс 10 ГТС, що розташовані на території Маківської об’єднаної територіальної громади Дунаєвецького району.

Протягом 2016 року виготовлено технічні характеристики на 111 ГТС, а всього в області паспортизовано 540 гідротехнічних споруд, але це лише 26% від загальної кількості гідротехнічних споруд. Разом з тим, в ході здійснення комісійних оглядів та обстеження гідроспоруд виявлено, що на 19 ГТС шандори перебувають у непрацездатному стані, а 27 ГТС потребують капітального ремонту.

Більш детально із інформацією щодо загрози підтоплення окремих населених пунктів в розрізі присутніх ознайомив перший заступник начальника Головного управління ДСНС в області Дмитро Бондар.

На завершення учасники засідання проаналізували стан  виконання попередніх рішень комісії, а також прийняли рішення щодо виключення з переліку потенційно-небезпечних об’єктів області ТОВ “Віньковецький сирзавод” у зв’язку з вивезенням з території підприємства аміаку, який і становив потенційну небезпеку.

Зберегти