27.02.2017 — 17:47

Стан довкілля Хмельницької області за результатами моніторингових спостережень у січні 2017 року

Спостереження за станом атмосферного повітря проводилися Хмельницьким обласним центром з гідрометеорології на двох стаціонарних постах в місті Хмельницькому.

Протягом січня 2017 року в місті Хмельницькому спостерігалось забруднення атмосферного повітря діоксидом азоту та формальдегідом середньомісячні концентрації яких становили 1,63 ГДК та 1,23 ГДК відповідно (у 2016 році діоксиду азоту — 1,28 ГДК, формальдегіду – 0,93 ГДК). По іншим забруднюючим речовинам, за якими велись спостереження, перевищень гранично допустимих концентрацій не зафіксовано.

В порівнянні з відповідним періодом минулого року за вмістом забруднюючих речовин в атмосферному повітрі спостерігалось збільшення середньомісячних концентрацій діоксиду азоту у 1,3 рази, діоксиду сірки у 1,1 рази, пилу у 1,5 рази, формальдегіду у 1,3 рази, а також зменшення середньомісячних концентрацій хлористого водню у 1,9 рази, оксиду азоту та фенолу в 1,2 рази, оксиду вуглецю у 1,1 рази.

Хмельницьким обласним центром з гідрометеорології та Хмельницьким обласним управлінням водних ресурсів у звітному періоді 2017 року відбирались проби поверхневих вод річок Случ, Хомора та Дністер. Аналіз якості поверхневих вод суші здійснювався за басейновим принципом (басейни річок Дністер, Дніпро, Південний Буг).

Поверхневі води басейну р.Дніпро характеризувалися підвищеним вмістом розчинених органічних сполук, азоту амонійного, заліза загального, хрому (6+),  нітритів, фенолів та марганцю.

Показник БСК5 перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 1,45 рази (найвище значення зафіксовано на позначці 1,8 ГДКрг, у воді р.Случ, нижче  м.Старокостянтинів). Також показник БСК20  перевищував гранично допустимі концентрації для водойм господарсько-побутового призначення у 3,5 рази у воді р.Случ (водозабір с.Чернелівка).

За вмістом біогенних елементів спостерігались перевищення допустимих рівнів рибогосподарських нормативів азоту амонійного у 3,8 рази (найвище значення зафіксовано на позначці 3,9 ГДКрг у воді р.Случ, нижче м.Старокостянтинів), середнє значення заліза загального перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 1,2 рази, за вмістом нітритів – у 3,2 рази, за вмістом марганцю – у 18,9 рази (найвище значення зафіксовано на позначці 23,4 ГДКрг у воді р.Случ, нижче м.Старокостянтинів), за вмістом фенолів –  у 2 рази.

Середнє значення хрому (+6) перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 6,4 рази.

Вміст розчиненого кисню вище м.Старокостянтинів становив 11,49 мг/дм3, нижче міста — 11,75 мг/дм3 , при гранично допустимій концентрації в зимовий період не менше 4,0 мг/дм3.

За вмістом нафтопродуктів у середньому ГДК не перевищувалися.

Поверхневі води басейну р.Південний Буг характеризувалися підвищеним вмістом розчинених органічних сполук, азоту амонійного, заліза загального, хрому (6+),  нітритів, фенолів, марганцю та цинку.

Показник БСК5 перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 1,8 рази (найвище значення зафіксовано на позначці 2,5 ГДКрг, 1 км нижче м.Хмельницький).

Вміст азоту амонійного в р.Південний Буг перевищував допустимі рівні рибогосподарських нормативів у 12,1 рази (найбільше значення цього показника зафіксовано 1 км нижче м.Хмельницький і становило 22,4 ГДКрг).

Вміст фенолів перевищував гранично допустимі концентрації у 2,5 рази, заліза загального у 1,7 рази.

Середньомісячні значення концентрації нітритів у водах Південного Бугу перевищували гранично допустимі у 3,95 раз (найвище значення зафіксовано на позначці 6,6 ГДКрг 1 км нижче м.Хмельницький).

Середнє значення хрому (+6) перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 5,7 рази.

У поверхневих водах басейну р.Південний Буг спостерігалось перевищення гранично допустимих концентрацій для водойм рибогосподарського призначення вмісту марганцю у 18 разів (найбільше значення зафіксовано на позначці 26,8 ГДКрг. у воді р.Південний Буг, 0,7 км вище м.Хмельницький).

У поверхневих водах басейну р. Дністер не зафіксовано перевищень гранично допустимих концентрацій для водойм господарсько-побутового призначення.

Моніторинг радіаційного фону на території області забезпечувався щоденно обласним центром з гідрометеорології на постійних постах спостереження. За даними радіоекологічного моніторингу потужність експозиційної дози гама-випромінювання протягом звітного періоду не перевищувала допустимих рівнів.

Концентрація радіоактивних речовин в атмосферному повітрі населених пунктів, де розміщені постійні пости спостережень ХАЕС (Нетішин, Острог, Славута, Білотин, Межеричі, Ст. Кривин, Мізоч), менша гранично допустимих концентрацій. Рівень гамма-фону в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження ХАЕС відповідав природному фону і становив – 9-10 мкР/годину.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації