01.03.2017 — 17:13

Книга “Ліси Хмельниччини” – кожному навчальному закладу нашого краю

В перший день весни – 1 березня у великому залі Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки відбулась презентація книги «Ліси Хмельниччини», яку безоплатно отримають навчальні заклади нашого краю від Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. Книга розрахована на використання педагогами, лісівниками, учнями і студентами, знавцями, охоронцями та любителями природи рідного краю.

До участі у заході був запрошений т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник, який відмітив високу якість видання та його непересічне значення для освіти і охорони природи нашого краю.

Вітального листа від Президії Національної академії педагогічних наук України зачитала присутнім і поділилася з ними своїми власними враженнями про нове юннатівське видання заступник директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Антоніна Харчук.

Учасниками презентації і жвавих обговорень під час круглого столу також були Володимир Хоптинець, заступник начальника, головний лісничий Хмельницького ОУЛМГ, Людмила Любінська, доктор біологічних наук, завідувач кафедри біології та методики її викладання Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, яка була науковим консультантом авторів книги та її рецензентом, Наталія Георгіївна Міронова, доктор сільськогосподарських наук, завідувач кафедри екології та її колега – Галина Анатоліївна Білецька, доктор педагогічних наук, доцент кафедри екології Хмельницького національного університету.

Також у презентації брали активну участь і провідні фахівці лісогосподарських підприємств та освітніх закладів області, які долучались до творення книги, лідери обкомів профільних профспілок лісівників і освітян та ряд місцевих екологів і науковців національних університетів, вчителів зі шкіл, педагогів-натуралістів, методистів і фахівців освітньої й культурної сфери, ентузіастів природозаповідної та природоохоронної справи.

Варто зауважити, що книга «Ліси Хмельниччини» побачила світ завдяки літературному й поліграфічному таланту, наполегливому дослідництву і творчому пошуку та ентузіазму журналіста, відповідального секретаря обласної газети «Подільські вісті» Олексія Олександровича Тимощука, непересічним творчим зусиллям його сподвижників-співавторів із освітянської ниви – Миколи Андрійовича Зведенюка, керівника зразкового учнівського лісництва «Пліщинське», вчителя хімії Пліщинської ЗОШ І-ІІІ ступенів Шепетівського району, і його колеги – Василя Васильовича Климчука, т.в.о. директора Хмельницького ОЕНЦУМ, та друкарів ТзОВ «Поліграфіст» під керівництвом Сергія Федоченка, які подбали про її змістовність, ілюстративний матеріал та високу якість дизайну і друкування.

У науково-популярному виданні, присвяченому 65-річчю створення Хмельницької обласної станції юннатів та лісогосподарям Хмельницької області, зібрано й узагальнено відомості про лісові багатства краю, типологію і видовий склад лісів, їх флору та фауну, охорону і раціональне використання й лісовідтворення, підбір, навчання та виховання в учнівських лісництвах майбутніх висококваліфікованих лісівників і науковців та їх непересічні здобутки на національному й міжнародному рівнях.

Значну частину книги присвячено трудовій діяльності працівників лісової галузі Хмельниччини та профорієнтації учнівської молоді на лісогосподарські професії, співпраці лісівників з педагогами й науковцями в організації практичної діяльності шкільних учнівських лісництв та їхніх вихованців, реалізації завдань екологічної освіти і виховання підростаючого покоління в контексті лісової педагогіки.

Автори висловлювали щиру вдячність керівникам лісгоспів і їх підрозділів та педагогам-натуралістам за сприяння у виданні книги, а також всім тим, хто долучився до її творення, надаючи матеріали і фото, аби вийшло це видання цікавим, змістовним і корисним та служило важливій справі екологічного виховання і формування екологічної культури та екоцентричної свідомості громадян нашої держави.

З сьогоднішнього дня за згодою авторів оцифрований формат книги буде розміщено в електронній бібліотеці юннатів Хмельниччини і вона стане доступною в Інтернеті для всіх любителів науково-популярної літератури природничо-краєзнавчого змісту (див.: https://hoencum.km.ua/?page_id=5 ).

Сподіваємось, що книга «Ліси Хмельниччини», яку тепер від хмельницьких натуралістів отримає кожний заклад освіти області, стане цікавим і змістовним джерелом знань про розмаїття поліської й подільської природи рідного краю для вихованців учнівських лісництв та гуртків юних лісівників, студентів і викладачів вузів, вчителів та школярів середніх і старших класів, краєзнавців та любителів природи.

 За матеріалами Хмельницького ОЕНЦУМ