06.03.2017 — 11:24

Держенергонагляд інформує!

В Україні для розрахунків за електричну енергію діє спеціальний механізм, що дає можливість позитивно впливати на форму добового графіка навантаження. Це – тарифи, диференційовані за періодами часу. За ринкових умов господарювання цей інструмент є одним з найбільш ефективних засобів управління попитом на споживання електричної потужності.

З метою сприяння роботі енергосистеми України споживачам пропонується перехід на розрахунки за тарифами, диференційованими за періодами часу. Застосування таких тарифів дозволить дієво заощадити грошові кошти в оплаті за електроенергію, за умови здійснення наступних заходів:

    для населення:

використання більшого обсягу електричної енергії в нічні години доби;-

незастосування енергоємних електроприладів у період із 8 до 11 години та з 20 до 22 години;-

    для підприємств:

–  перенесення часу роботи підприємств, які працюють в одну зміну, на нічні години доби, для тих, які працюють у першу та другу зміни –   перенесення роботи другої зміни на нічні години доби;

–  незастосування енергоємного обладнання як для опалення, так і в технологічних процесах у пікові періоди.

 зниження підприємствами з безперервним циклом роботи навантаження у період із 8 до 22 години доби.

   Багатозонний або багатотарифний  лічильник дає змогу економити кошти за спожиту електроенергію завдяки тому, що у визначені години доби (в години мінімальних навантажень в електромережі, тобто у нічний час – в період дії знижених тарифів на електроенергію) він рахує кіловати за зниженим коефіцієнтом, тобто тарифом. Існує два види таких лічильників – дво- та тризонні.

Двохзонний лічильник ділить добу на дві частини : від 7-00 до 23-00 обліковує спожиту електроенергію за тарифом з коефіцієнтом 1, тобто за звичайним тарифом. А від 23-00 до 7-00 – з коефіцієнтом 0,5, тобто на 50% дешевше.

Тризонний лічильник ділить добу на три частини : у години пікових навантажень енергетичної системи від 8-00 до 11-00  та від 20-00 до 22-00 рахує спожиту електроенергію з коефіцієнтом 1,5   ( у півтора рази дорожче), від 7-00 до 8-00, від 11-00 до 20-00 та від 22-00 до 23-00 з коефіцієнтом 1, а від 23-00 до 7-00 – з коефіцієнтом 0,4 , тобто дешевше на 60%.

Інформацію щодо часу користування електроенергією протягом доби зонний лічильник фіксує завдяки вбудованому у ньому годиннику. Тому зонний облік буде вигідним для Вас, якщо більшість електроприладів Ви використовуєте вночі або ж можете перенести на нічний час роботу електроприладів великої потужності – кондиционерів, бойлерів, тепловентиляторів, теплої підлоги, електроопалення і т.д. Скоригувати таке енергоспоживання допоможе побутова техніка із таймерами, які слід налаштовувати на роботу вночі.

Перейти на дифтарифи нескладно – для цього слід лише звернутись до ПАТ «Хмельницькобленерго» із відповідною заявою, де Вам буде надано всебічне сприяння та усі необхідні роз’яснення.  Вам допоможуть підібрати електролічильник та роз’яснять процедуру його встановлення, а також допоможуть укласти договір із енергопостачальною компанією на постачання електроенергії за диференційованим тарифом та здійснити процедуру параметризації Вашого  лічильника.

За матеріалами Інспекції Держенергонагляду у Хмельницькій області.