14.03.2017 — 18:57

Хмельниччина розпочала співпрацю з Фондом Ганса Зайделя в Україні

Сьогодні у м.Хмельницькому відбувся ознайомчий семінар в рамках проекту «Староста об’єднаної територіальної громади та громадськість: виклики сьогодення» для голів, старост об’єднаних територіальних громад та представників місцевого самоврядування області. Захід організовано Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій спільно з Хмельницькою обласною державною адміністрацією, Хмельницькою обласною радою за сприяння Представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні.

Участь в семінарі взяли т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник, голова обласної ради Михайло Загородний, керівник проекту Фонду Ганса Зайделя в Україні, Республіці Молдова та Румунії Даніель Зайберлінг, директор Хмельницького відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Сергій Яцковський, директор Хмельницького Центру ППК Микола Баюк.

Метою проекту є поглиблення знань з основ нормативно-правового регулювання діяльності об’єднаних територіальних громад і інституту старости; розширення знань, вмінь, навичок роботи старост із громадськістю сіл, селищ; використання в роботі старост інформаційно-комунікаційних технологій; визначення можливих варіантів подолання проблем в роботі старост з громадськістю; наведення експертних оцінок й практичних порад; обмін досвідом.

Проектом передбачено у березні-листопаді 2017 року проведення низки заходів, серед яких ознайомчий семінар та навчання старост об’єднаних територіальних громад Хмельницької області за програмою тематичного короткострокового семінару “Староста та громадськість: виклики сьогодення” (6 дводенних семінарів у березні-травні).

Валерій Олійник, вітаючи учасників зібрання, висловив щиру вдячність Фонду Ганса Зайделя та Даніелю Зайберлінгу за надану представникам органів місцевого самоврядування Хмельницької області можливість  стати учасниками проекту, спрямованого на підтримку процесів децентралізації та реформи місцевого самоврядування. Посадовець підкреслив, що Хмельниччина активно підтримала впровадження заходів з децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування.

За його словами, Хмельницька область на початку 2015 року із існуючим адміністративно-територіальним поділом не була самодостатнім регіоном, її дотаційність складала близько 60-ти відсотків. Особливістю нашої області була достатньо висока нерівномірність адміністративно-територіального поділу. Серед сільрад одна з найбільших мала понад 5,5 тисяч населення (Маківська с/р Дунаєвецького району), а одна з найменших – 270 осіб (Воскодавинська с/р Красилівського району).

За останні два роки завдяки впровадженню заходів з децентралізації на теренах області відбулись значні зміни. Станом на 1 січня 2017 року утворено 26 об’єднаних територіальних громад, площа яких понад 8 тис. 260 кв.км. (40% площі області). До громад  увійшли 249 базових рад, 570 населених пунктів з населенням 346,25 тис. осіб (26,9% від населення області).

У 2016 році відбулись вибори старост у 19 об’єднаних громадах, обрано та приступили до виконання своїх обов’язків 178 старост.

Отримання потужного фінансового ресурсу від держави у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад в обсязі 216,37 млн. грн. сприяло реалізації в ОТГ низки важливих для її мешканців інфраструктурних проектів. Обсяг освоєння коштів склав 204,2 млн. грн., або 94,4% від загальної суми субвенції. Впроваджено 195 проектів, з них більшість проектів реалізовано  не в адміністративних центрах громад, а в селах.

Валерій Олійник повідомив, що у 2017 році держава також фінансово підтримає інфраструктурний розвиток об’єднаних громад. І саме старости громад мають вивчити та донести до міської, селищної чи сільської ради  проблеми своїх старостинських округів, подбати про те, щоби кошти державної субвенції дійшли до кожного села та сприяли його розвитку.

Посадовець висловив сподівання, що проект, який започатковує Фонд Ганса Зайделя в області, сприятиме подальшому розвитку об’єднаних територіальних громад, отриманню нових знань та вмінь старостами громад, додасть їм впевненості у повсякденній нелегкій роботі.

Даніель Зайберлінг в свою чергу зазначив, що дуже схвально ставиться до того, що цей проект спрямований саме на навчання старост. За його словами, дуже багато уваги спрямовується на масштабні проекти загальнодержавного значення. Однак без ефективного управління та ефективної роботи місцевого самоврядування неможливий подальший розвиток держави. Саме тому іноземний гість висловив готовність передати досвід, набутий за час проведення таких реформ у Німеччині, зокрема на території Федеральної землі Баварія.

На завершення урочистої частини заходу відбулось підписання протоколу намірів між Хмельницькою обласною державною адміністрацією, Хмельницькою обласною радою, Хмельницьким центром ППК та Представництвом Фонду Ганса Зайделя в Україні про співробітництво в рамках проекту Фонду Ганса Зайделя в Україні «Сприяння розвитку державного управління та місцевого самоврядування в Україні».

Далі в рамках семінару учасники мали можливість заслухати інформацію Даніеля Зайберлінга щодо особливостей самоуправління в Баварії, шляхів здійснення фінансування різних муніципальних рівнів самоврядування, розподілу повноважень тощо.

Власним досвідом організації роботи об’єднаної територіальної громади  та про перші кроки в діяльності старост в ОТГ з колегами ділилися  голови окремих територіальних громад Хмельниччини.

Підсумки співпраці з Фондом Ганса Зайделя планується підвести у жовтні-листопаді 2017 року. Для цього з метою розповсюдження досвіду Хмельницької області щодо розвитку місцевого самоврядування та реалізації Проекту на теренах України буде проведено Всеукраїнську науково-практичної конференцію «Розвиток місцевого самоврядування. Становлення інституту старости» та видано науково-практичний посібник «Становлення інституту старости: перші кроки».