16.03.2017 — 10:39

В. Кальніченко: Необхідно працювати на випередження в питанні недопущення занесення збудника АЧС на території області

15 березня під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Володимира Кальніченка відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації.

Участь у засіданні також взяли заступник начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії Головного управління Держспоживслужби в області Ігор Гузар, т.в.о. начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Павло Золотий, представники обласної організації українського товариства мисливців і рибалок, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, члени ДНПК при райдержадміністраціях, міських радах та інші члени комісії.

Основним питанням порядку денного комісії обговорено вжиття невідкладних заходів з недопущення занесення збудника африканської чуми свиней.

Розпочинаючи засідання Володимир Кальніченко повідомив, що 14 березня він взяв участь у засіданні Державної протиепізоотичної комісії з питання запобігання розповсюдженню захворюванню африканської чуми свиней під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва, який зауважив, що вирішення даного питання є надзвичай важливим для економіки країни, оскільки при проявах даного захворювання забороняється вивіз продукції не тільки тваринного походження, а й рослинного за межі зони ураження. Відтак, виникає загроза експорту с/г продукції за межі держави.

Тому, продовжуючи сказане, Володимир Ілліч зазначив, що необхідно вжити кардинальних змін в питанні запобіганню захворювання на африканську чуму свиней в області.

Також посадовець ознайомив присутніх з епізоотичною ситуацією по АЧС в нашій державі. Так, 2012 року на території України зареєстровано 201 випадок захворювання на АЧС в 23 областях України, де знищено більше 120 тис. голів свиней.

За словами заступника голови облдержадміністрації, основною причиною такого стану є ігнорування суб’єктами господарювання, діяльність яких пов’язана з утриманням свиней, заходів біологічної безпеки (санпропускник, дезбар’є, дезкилимки, спецодяг, спецвзуття та інше), що призводить до значних збитків., що призводить до значних збитків.

На рахунок компенсації збитків, Володимир Ілліч вкотре наголосив, що при затвердженні районних та міських бюджетів необхідно передбачити кошти на відшкодування збитків від вилучення тварин та на ветеринарні заходи, аби попередити та не допустити розповсюдження даного захворювання.

Також на засідання було відмічено, що сьогодні ставиться питання про запровадження кримінальної відповідальності за недотримання умов біобезпеки та допущення розповсюдження вищевказаного захворювання.

Продовжуючи тему африканської чуми свиней, присутні заслухали інформацію заступника начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії Головного управління Держспоживслужби в області Ігора Гузара.

Як зазначив Ігор Петрович, спочатку 2017 році в Україні вже зареєстровано 53 нових спалахи АЧС, що в 12 разів більше ніж за аналогічний період 2016 року.

Тому, з метою недопущення збудника АЧС на території області, профілактики захворювання у господарських підприємствах усіх форм власності керівництвом області вживається ряд заходів. Зокрема, у 2016 році проведено 9 засідань ДНПК при облдержадміністрації з даного питання; керівників свиногосподарств області ознайомлено з ветеринарно-санітарними вимогами; через засоби масової інформації проведено висвітлення питань пов’язаних із особливостями перебігу захворювання свиней на африканську чуму, небезпеку даного захворювання та оперативного інформування.

Крім того, Державними інспекторами ветеринарної медицини проведено 330 перевірок свиногосподарств, вручено 210 приписів, за виявлені порушення до відповідальності притягнуто 75 осіб. Також в області створено 25 мобільних груп за участю національної поліції та державних інспекторів ветеринарної медицини, якими перевірено близько 600одиниць транспорту, виявлено 56 порушень та притягнуто до адміністративної відповідальності 54 особи на загальну суму 4114 гривень.

Постійно ведеться робота з припинення діяльності стихійних ринків та невстановлених місць торгівлі живими тваринами та сировиною з них.

Станом на 01.03.2017 року в області налічується 227 свиногосподарств в яких утримується 154 тис. 800 голів свиней. Із наявних 227 свиногосподарств лише 200 господарств повністю огородженні, 212 мають стаціонарний наливний дезбар’єр, 178 обладнано типовими санпропускниками, 219 свиногосподарств забезпечили обслуговуючий персонал змінним взуттям та спецодягом, 186 організовано централізоване прання спецодягу, лише 26 свиногосподарств в яких працівники не отримують свиней в особистих господарствах.

Також під час засідання комісії учасниками було відмічено на необхідності розроблення в області плану заходів по зменшенню чисельності диких кабанів до певних меж та забезпечити його виконання, оскільки дикі міграційні тварини можуть бути носієм даної хвороби.

Більш детально про стан популяції дикого кабана та заходи щодо зменшення їх чисельності доповів т.в.о. начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Павло Золотий.

Так, у 2016 році в лісових угіддях Хмельницької області не виявлено жодного захворювання диких свиней на АЧС. За словами Павла Степановича при розроблені плану заходів по зменшенню популяції дикого кабана необхідно врахувати фінансовий бік даного питання та взяти до уваги пропозиції користувачів мисливських угідь.

Головний мисливствознавець УТМР Віталій Красов додав, що чисельність дикого кабана в області знаходиться на мінімальному рівні. Оптимальна чисельність дикого кабана в угіддях Хмельницької області становить 1716 голів. Згідно проведеного обліку в січні-лютому 2017 року всіма користувачами мисливських угідь нараховано 1164 голови дикого кабана, що на 531 особу менше чим за аналогічний період минулого року. Дозволили до полювання в мисливських угіддях області 851 особу дикого кабана.

Продовжуючи обговорення даного питання, Володимир Кальніченко наголосив, що обласному управлінню лісового та мисливського господарства та управлінню Держспоживслужби в області потрібно вивчити дану ситуацію та визначити допустиму чисельність популяції дикого кабана та лисиць, аби при захворюванні через дану сферу, відповідні служби оперативно відреагували. Оскільки АЧС та сказ в більшості випадків переноситься через дику фауну.

На рахунок епізоотичної ситуації щодо сказу в Україні та області більш детально розповів Ігор Гузар.

Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, ця хвороба входить у першу п’ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток. В Україні за 2016 рік виявлено 1332 випадки сказу, що на 116 випадків менше ніж у 2015 році.

Що стосується статистичних даних області, то за останні 6 років було виявлено 533 випадки сказу. Вірусологічним відділом Хмельницької регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини в 2016 році досліджено 528 матеріалів, з яких отримано 55 позитивних результатів.

По видовій структурі захворювання найбільше випадків сказу займає сказ лисиці-30, ВРХ-12, собак-7, котів-5.

В той же час протягом останніх трьох років відмічається велика кількість сказу саме серед домашніх тварин. За 2016 рік кількість домашніх тварин захворівши на сказ становить 45%.

Провівши епізоотичне розслідування кожного випадку захворювання встановлено, що причиною серед домашніх та сільськогосподарських тварин є їх контакт із червоною лисицею.

За даними обласного управління лісового та мисливського господарства щільність червоної лисиці та території області становить 1,9 особин на 1000 га угідь, що перевищує норму майже в 4 рази. Щорічний приріст поголів’я лисиці становить 150%.

За прогнозами УТМР щільність популяції червоної лисиці із приростом буде становити в області 4,8 особин на 1000 га угідь, що перевищує норму в 10 разів. За 2016 рік мисливцями області відстріляно лише 4250 голів лисиць.

Також особливу загрозу для людей несуть бродячі тварини. Силами мисливців та бригад по відлову бродячих тварин відловлено 1071 собаку та 15 котів, після стерилізації та вакцинації проти сказу повернуто на місце відлову.

З  метою профілактики сказу серед тварин в усіх населених пунктах області було щеплено: собак-73,5 тис. голів, котів-52,1 тис. голів, інших видів-17,8 тис. голів.

З метою комплексного здійснення та посилення заходів боротьби і профілактики сказу серед тварин та запобігання на сказ людей, Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при облдержадміністрації постановила відповідним службам розробити програми профілактики та боротьби зі сказом на 2017 рік, розробити план заходів по врегулюванні чисельності червоної лисиці, а також розглянути варіанти застосування інших способів, крім відстрілу, зменшення популяції червоної лисиці.

Підсумовуючи засідання Володимир Кальніченко звернувся до усіх учасників засідання з проханням першочергово вжити усіх невідкладних заходів по усуненню недоліків у свиногосподарствах області.

За словами Володимира Ілліча при виконанні усіх ветеринарно-санітарних  вимог керівниками свиногосподарств та вжиття належних заходів відповідними службами щодо приведення до відповідності популяцію дикого кабана та лисиці в області, дасть змогу попередити та не допустити розповсюдження даного захворювання в майбутньому, а у разі виявлення АЧС та сказу на території області – вчасно та оперативно відреагувати.

“Необхідно працювати на випередження в питанні недопущення занесення збудника АЧС на території області”, – додав посадовець.