16.03.2017 — 14:15

Підсумки роботи обласної протиракової комісії за 2016 рік

14 березня в актовому залі Хмельницького обласного онкологічного диспансеру провели чергове засідання обласної протиракової комісії (ПРК). На ньому розглянули підсумки роботи за 2016 рік. На зібрання під головуванням заступника директора Департаменту охорони здоров’я Тетяни Косовської запросили голів територіальних ПРК, головних лікарів чи заступники керівників територіальних центрів ПМСД, лікарів-онкологів закладів охорони здоров’я області.

Ситуацію із наданням онкологічної допомоги населенню області в 2016 році озвучив головний позаштатний онколог ДОЗ ОДА В’ячеслав Мороз. За його словами, головною метою роботи служби є зменшення втрат суспільства від раку шляхом зниження онкологічних захворювань та смертності завдяки втіленню міжгалузевих заходів для профілактики, ранньої діагностики, комплексного лікування та реабілітації онкологічних пацієнтів.

Нині Україна посідає 2 місце в Європі за темпами поширення раку. За останні 10 років у нашій країні, і в області зокрема, кількість злоякісних новоутворень збільшилася. Щороку вона зростає на 3 %. На 10 нових випадків в Україні реєструють 7 смертей від цієї недуги. На рак хворіє кожен 45 мешканець краю. На жаль, від онкології помирає 22% населення працездатного віку.

Серед причин смертності в області злоякісні онкологічні патології посідають 2 місце після хвороб системи кровообігу. За прогнозами ВООЗ, смертність від онкологічної патології в Україні через 7 років може посісти уже перше місце.

Наприкінці 2016 року кількість хворих на рак складала 2,28% від загальної чисельності населення Хмельницької області. Протягом 5 останніх років захворюваність на злоякісні новоутворення постійно зростає і спостерігається стійка тенденція до збільшення кількості онкохворих у віці до 30 років.

Загалом, у минулому році в краї на облік вперше взято 4620 осіб, що майже на 70 осіб більше, ніж у 2015 році.

За даними статистики, найбільше на Хмельниччині помирають від раку простати у чоловіків та раку молочної залози у жінок. Далі серед причин смертності – рак легень та колоректальний рак.

Під час онкопрофоглядів у 2016 році виявлено 45,3 % візуальних форм раку. Хірургічним лікуванням охопили 35 % нових пацієнтів, ще стільки ж отримали комбіноване або комплексне лікування. 22 % онкохворих призначили хіміотерапію, а решті – поєднання хіміотерапевтичного та променевого лікування або лише променеве лікування.

На думку головного позаштатного онколога краю, важливим аспектом в організації допомоги є проведення онкопрофоглядів населення. В цілому, по області за минулий рік активно виявлено 21,2% первинних онкологічних хворих. У 2015 році ця цифра становила 22,8%.

В’ячеслав Мороз констатував, що як і в попередні роки, недостатню увагу на місцях приділяють діагностиці злоякісних новоутворень. 57,2% випадків онкології зареєстровані у І-ІІ стадіях, у IV стадії – 9,4 %. А, як відомо, у занедбаних стадіях ефект від лікування значно нижчий.

Невтішними залишаються результати п’ятирічного виживання пацієнтів з встановленим діагнозом «рак». У 2015 році в області ця цифра становила – 57,4% (Україна 60,8%), у 2016-му – 58,0% (Україна – 61,5%). У той же час, в інших країнах – 85-98%.

В’ячеслав Анатолійович наголосив, що лише шляхом якісного цитологічного скринінгу можливо виявити рак жіночих статевих органів на ранніх стадіях та оздоровити хворих з передпухлинною патологією. Це достовірний, доступний як пацієнту, так і лікарю, метод. Однак приділяти увагу треба не кількості, а якості мазків, тому значний відсоток цитологічних зразків є неповноцінними та неінформативними.

Одна з головних причин, стверджує головний позаштатний онколог краю, проста – онкохворий не лікується через брак коштів або у його лікуванні відсутній комплексний підхід.

Фахівець стверджує, що в низці ЦРЛ посаду онколога посідають лікарі без відповідної спеціалізації, що є грубим порушенням. Він підкреслив, що необхідно добросовісно дотримуватись принципів організації онкологічної допомоги населенню Хмельницької області на основі трирівневої системи. Насамперед, це фазування медичної допомоги та маршрутизація пацієнтів, відповідно до затверджених процедур і стандартів медичного обслуговування онкологічної профілю. Крім того, потрібно удосконалити систему раннього виявлення злоякісних новоутворень на рівні первинної медичної допомоги; розвивати паліативну допомогу шляхом утворення спеціалізованих структурних підрозділів; впроваджувати високотехнологічні методи діагностики та лікування онкозахворювань; оптимізувати систему забезпечення таких пацієнтів фармацевтичними препаратами та виробами медичного призначення; здійснювати навчання і підвищення рівня професійної підготовки спеціалістів з онкології.

Також, на думку В’ячеслава Мороза, потрібно внести на розгляд сесії Хмельницької обласної ради проект рішення «Про продовження обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період 2017-2020 років у Хмельницькій області». Водночас, місцеві ради мають розглянути можливість про виділення коштів на забезпечення паліативної, симптоматичної допомоги, амбулаторної хіміо-, імуно-, гормонотерапії онкохворих.

Далі на засіданні обласної протиракової комісії заслухали голів ПРК 6 районів, які аналізували причини незадовільних показників за підсумками 2016 року на своїх територіях.

Про стан надання маммологічної допомоги у минулому році повідомив головний позаштатний маммолог ДОЗ ОДА Ігор Дробнер. Він розповів, що рак грудної залози (РГЗ) є найбільш розповсюдженим захворюванням серед жінок в усьому світі. Щороку реєструється близько 1 млн. нових випадків хвороби. У Хмельницький області вперше реєструється біля 500 випадків щороку. Наразі до 5000 пацієнток перебувають на диспансерному обліку з діагнозом РГЗ. У 2016 році 466 хворим вперше встановили зазначений діагноз і 2 % з них – чоловіки. При цьому, 423 випадки виявили у I-II стадіях.

До причин занедбаності Ігор Дробнер відносить низький рівень інформованості і, через це, страх пацієнта перед можливим діагнозом, небажання звертатися на обстеження до онколога та страх перед можливими методами лікування. З боку медичного персоналу до занедбаності призводить неякісне виконання огляду або профогляду без обстеження грудних залоз; діагностичні помилки; складні для діагностики випадки (набрякові, поєднання с запаленням, дифузні форми раку та ін.); відсутність у медичного працівника необхідних знань, навичок та онконастороженості.

Головний позаштатний маммолог краю запропонував особам, які відповідальні за надання маммологічної допомоги населенню на територіях, пройти курси при обласному маммологічному центрі або Інституті раку. Зробити це необхідно для підвищення професійного рівня. Крім того, тематичні заняття необхідно запланувати для лікарів районів.

Головний позаштатний онкогінеколог ДОЗ ОДА Тетяна П’ятницька проаналізувала основні показники роботи онкогінекологічної служби за попередній рік. За її словами, у 2016 році в області зареєстровано 557 випадків онкогінекологічних захворювань у жінок. Зафіксовано 231 випадок раку тіла матки, 182 випадки раку шийки матки. На третьому місці – рак яєчників – 119 випадків.

Завідуюча центральної цитологічної лабораторії Хмельницького обласного онкологічного диспансеру Анастасія Давиденко доповіла про удосконалення програми обліку цитологічного скринінгу жіночого населення та надала присутнім певні рекомендації щодо організації цього процесу.

За результатами засідання обласна протиракова комісія ухвалила відповідне рішення.

 

Інна Левінська, Хмельницький обласний Центр здоров’я.