17.03.2017 — 10:51

Підведення підсумків роботи гінекологічної служби області

16 березня у конференц-залі міського перинатального центру під головуванням головного акушер-гінеколога ДОЗ ОДА Олександра Жилка відбулось засідання товариства гінекологів Хмельницької області.

За словами обласного фахівця станом на 01 січня 2017 року чисельність населення Хмельницької області становить 1 291 250 людей, з них 692483 жіночого населення. Жінок дітородного віку проживає 303 127. Протягом 2016 року кількість жінок цього віку зменшилась на 4030 осіб. Як зазначив Олександр Львович, гінекологічна допомога в області надається у 24 лікувально-профілактичних закладах, загалом в області працюють 307 лікарів акушер-гінекологів. Протягом 2016 року проведено 1 196 пологів. Головний гінеколог зазначив, що в області знизились показники перинатальної смертності,  зменшилась кількість випадків кровотеч завдяки використання сучасних технологій ведення пологів.

На конференцію була запрошена заступник директора Департаменту ОЗ Тетяна Косовська, яка у своєму виступі обговорила з учасниками конференції питання надання гінекологічної допомоги міському та сільському населенню, проаналізувала кадрову ситуацію та ліжковий фонд. Також Тетяна Петрівна ознайомила лікарів з питаннями майбутньої адміністративної реформи. Так, в області планується створення трьох госпітальних округів : північний Шепетівський (охоплює 296 тис. населення), центральний Хмельницький (672 тис. нас.), південний Кам’янець-Подільський (324 тис.нас.) Створення госпітальних округів планується провести в три етапи: 1.формування між госпітальних округів; 2.створення госпітальної ради, до якої увійдуть представники кожного міста обласного значення, району та ОТГ ГО пропорційно до чисельності їх населення; 3.розробка плану розвитку ГО.

Наступною виступила керівник обласного перинатального центру Лариса Притуляк. Лариса Вікторівна обговорила з колегами питання госпіталізації вагітних у стаціонари, проведення скринінгу вагітних. Керівник закладу підкреслила, що в обласному перинатальному центрі функціонує сучасне обладнання, лікарі Центру пройшли 12-ти тижневі курси підвищення кваліфікації та мають сертифікати міжнародного зразка.

Далі у порядку денному конференції був виступ обласного онкогінеколога Тетяни П’ятницької. Зі слів Тетяни Володимирівни,  в області виявлено 257 випадків онкозахворювань, серед них перше місце займає рак тіла матки, друге – рак шийки матки, третє – рак яєчників. В 2016 році діагноз рак шийки матки встановлено 182 пацієнткам, 60% з них хворі працездатного віку. Спеціалісти онкологічної служби протягом 2016 року провели 14 планових виїзди в райони, було обстежено 340 жінок, 30 з яких направлено в онкодиспансер для додаткового обстеження.

Обласний генетик ДОЗ ОДА Зимак Наталя Олегівна докладно зупинилась на питаннях  проведення скринінгу вагітних.

Головний позаштатний фахівець ДОЗ ОДА з ультразвукової діагностики пренатальної (допологової) Олександр Галайко підвів підсумки проведення огляду вагітних протягом 2016 року. Пухлякова Ольга Олексіївна, у своєму виступі зупинилась на питаннях надання гінекологічної допомоги підліткам та питаннях планування сім’ї в області.

У завершенні конференції обласний гінеколог Олександр Жилко окреслив плани та напрямки роботи гінекологічної служби області на 2017 рік.

За матеріалами  Хмельницького обласного центру здоров´я