20.03.2017 — 11:59

За січень-лютий 2017 року працевлаштовано 927 молодих осіб

 

Відповідно до Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні», до молоді відносяться громадяни України віком від 14 до 35 років.

У січні-лютому 2017 року статус безробітного у Хмельницькій обласній службі зайнятості мали 7,6 тис. осіб у віці до 35 років.

Станом на 01.03.2017 на обліку в службі зайнятості перебувало 6 тис. осіб даної категорії безробітних. Із них, за професійним  досвідом раніше працювали у сфері державного управління й оборони –  19,8%; у сільському, лісовому та рибному господарстві – 18,5%, в оптовій, роздрібній торгівлі та у переробній промисловості -10%.

З метою повернення безробітної молоді до продуктивної діяльності   обласною службою зайнятості здійснюються заходи активної політики сприяння зайнятості  населення:  надання  інформаційних,  консультаційних  та профорієнтаційних послуг, створення банку вакансій та пошук підходящої роботи, сприяння в працевлаштуванні, у тому числі шляхом організації підприємницької діяльності,  здійснення  професійної підготовки, перепідготовки,  підвищення  кваліфікації,  залучення до громадських та інших робіт тимчасового характеру.

За  сприяння  служби зайнятості у січні-лютому 2017 року знайшли роботу 927  молодих громадян, в тому числі 441 безробітний. Із них, започаткували власну справу 4 особи. Для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці та задоволення кадрових потреб роботодавців проходили професійне навчання   664 осіб.

При працевлаштуванні молодих осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (молодь, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах; яка звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби, і яка вперше приймається на роботу), роботодавцю компенсуються фактичні витрати в розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу. У січні-лютому 2017 року 28   безробітних з числа молоді  працевлаштовано на нові робочі місця  з наданням компенсації роботодавцям та  на нові робочі місця у пріоритетних видах економічної діяльності, із здійсненням компенсації витрат суб’єктами малого підприємництва  у розмірі єдиного соціального внеску.

Протягом зазначеного періоду179 молодих осіб, зокрема 178 безробітних,  працювали на громадських та інших роботах тимчасового характеру.

З метою професійного самовизначення, підвищення якості та конкурентоспроможності національних кадрів, збалансування ринку праці та ринку освітніх послуг, профілактики безробіття, державна служба зайнятості надає профінформаційні та профконсультаційні послуги. Ними у звітному періоді  було охоплено 8,0 тис. осіб у віці до 35 років, у т.ч. 6,7 тис. безробітних. Крім того, профорієнтаційні послуги отримали 3,5 тис.осіб, які навчаються в навчальних закладах різних типів.

 Інформацію підготував відділ статистики та прогнозування ОЦЗ