20.03.2017 — 13:48

На Хмельниччині оформлені перші аграрні розписки

14 березня на Хмельниччині були оформлені перші три аграрні розписки. Їх виписало приватне сільськогосподарське підприємство «Калинський ключ» з Кам’янець-Подільського району. Таким чином, область розпочала практичну роботу з новим інструментом фінансування малих та середніх сільгоспвиробників.

Підприємство «Калинський ключ» належить до невеликих господарств, яке обробляє 600 гектарів сільгоспугідь. Його власник Ігор Гай зазначив, що гострої проблеми з обіговими коштами напередодні весняних польових робіт не відчував. «Але мав інтерес до кредитної інновації, – пояснив він. – Дізнався про неї під час семінару, який проводився в області Проектом IFC та місцевими органами влади, щоб познайомити з можливостями аграрних розписок та особливостями роботи з ними. Вирішив спробувати».

Одна з аграрних розписок, яку він підписав, стосується озимого ріпаку і дві – озимої пшениці. Ігор Гай також повідомив, що йдеться саме про фінансові аграрні розписки. «Мене влаштовує система, коли кошти взяв – і кошти повернув». Загальна сума кредиту перевищує 3 млн. гривень.

Сьогодні в Україні з аграрними розписками працюють 8 областей: Полтавська, Черкаська, Вінницька, Харківська, Хмельницька, Тернопільська, Миколаївська та Сумська. Загалом уже видано 86 аграрних розписок на суму понад 716 млн. гривень.

За матеріалами Департаменту АПР  облдержадміністрації