21.03.2017 — 17:09

Легальна зайнятість, або як не потрапити в тенета шахраїв-роботодавців

Хмельницькою обласною службою зайнятості проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення, зокрема безробітних громадян, з метою попередження торгівлі людьми та орієнтації на легальну зайнятість. В центрах зайнятості клієнти можуть відвідати семінари, на яких розглядаються проблеми нелегальної трудової міграції та торгівлі людьми, надається інформація про механізми діяльності злочинних формувань у сфері торгівлі людьми, шляхи запобігання трудовому рабству, поради та застереження виїжджаючим за кордон.

З метою інформування безробітних про небезпеку нелегального працевлаштування, наслідки торгівлі людьми та їх попередження в Хмельницькому міському центрі зайнятості спільно з виконавчим партнером Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні Благодійним Фондом (БФ) «Ксена» відбувся семінар на тему: «Легальна зайнятість». Так, за десять років роботи до Фонду звернулося понад 2 тис. подолян.

Під час семінару керівник БФ «Ксена» Оксана Устинова зазначила: «Громадянам необхідно зрозуміти, що вони вправі захистити себе лише законним шляхом. А це лише тоді, коли відносини з роботодавцем офіційно оформлені. Незначна частина українських громадян працюють за кордоном на незаконних підставах, а це в свою чергу тягне за собою обмеження свободи пересування, трудову та сексуальну експлуатацію, примусове втягнення у злочинну діяльність, примусове жебрацтво. Серед постраждалих осіб, які отримали допомогу від МОМ, переважають чоловіки 60% (більше половини 56% – молодь до 35 років)». Безробітні отримали поради із безпечного працевлаштування та інформацію про номери «гарячих» ліній із протидії торгівлі людьми. За оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні, понад 160 000 українців постраждали від торгівлі людьми, починаючи з 1991 року.

Наприкінці заходу 25 безробітних мали змогу ознайомитись з експонатами тимчасової інсталяції «Грані3» у центрі Хмельницького. На конструкціях інсталяції (три об’ємних фігури) зображені реальні історії постраждалих від «сучасного рабства», розміщена інформація про торгівлю людьми, основні правила безпеки працевлаштування. «Три об’ємних фігури» впродовж кількох останніх місяців подорожують Україною і далі помандрують до м. Кропивницького.

До відома: З початку 2017 року фахівцями Хмельницької обласної служби зайнятості спільно з соціальними партнерами проведено 120 семінарів «Легальна зайнятість» для 2700 осіб, 23 семінари з «Попередження зовнішньої нелегальної трудової міграції та торгівлі людьми» за участі 500 осіб.

 

Інформацію підготував відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ