23.03.2017 — 10:51

МОЗ України провело селекторну нараду з регіонами з питань фармаконагляду

 

 22 березня відбулася селекторна нарада Міністерства охорони здоров’я України з регіонами. Від Хмельниччини участь у відеоконференції взяли представники регіональної групи оперативного реагування на несприятливі події після імунізації під головуванням заступника директора ДОЗ Тетяни Косовської та представники місцевого Центру з питань фармаконагляду. Під час селекторної наради роз’яснили про основні зміни, що відбулися у врегулюванні здійснення фармаконагляду в Україні і стосуються системи охорони здоров’я.

Через систему відеозв`язку присутні заслухали начальника управління фармацевтичної діяльності та якості фармацевтичної продукції МОЗ України Тараса Лясковського. Він підкреслив, що питання фармакологічного нагляду є надзвичайно важливим, не лише з точки зору моніторингу за безпекою, якістю та ефективністю лікарських засобів, а взагалі в системі упорядкування обігу лікарських засобів на сьогодні. Останніми змінами, які відбулися в Законі України «Про лікарські засоби», скасовано необхідність перереєстрації лікарських засобів. Таким чином, заявник має необмежений термін обігу лікарського засобу та його допуску на ринок. Відповідно, МОЗ видає відповідні посвідчення про реєстрацію лікарського засобу і вони мають необмежений термін обігу на території України.

Тарас Лясковський повідомив, що на офіційних сторінках МОЗ та Державного експертного центру (ДЕЦ) розміщені спеціальні форми, у яких як лікарі, так і пацієнти, можуть повідомляти про побічну неспецифічну дію чи відсутність ефективності окремого лікарського засобу, якщо такі випадки були зафіксовані. Щоправда, наразі аналогічні повідомлення відсутні.

Тарас Михайлович впевнений, що саме належне використання законодавчої бази, в тому числі і затвердженого Порядку здійснення фармаконагляду, допоможе ефективно вирішувати проблеми якості медикаментів та моніторити лікарські засоби, що є на ринку України. Він наголосив, що це питання є пріоритетом для МОЗ.

Начальник Департаменту фармаконагляду Державного експертного центру Олена Матвєєва доповіла, що здійснення фармаконагляду врегульоване в Україні з 2002 року. Проте лише зараз можна говорити про те, що вітчизняне законодавство відповідає кращим практикам та міжнародним рекомендаціям щодо здійснення фармаконагляду і гармонізоване з європейським законодавством.

Зокрема, Олена Матвєєва розповіла про обов’язки, що покладені на працівників системи охорони здоров’я різних рівнів, що повинні робити керівники вертикалі системи ОЗ, щоб здійснення фармаконагляду було результативним.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.