28.03.2017 — 17:05

Проведено розширене засідання колегії облдержадміністрації

Сьогодні під керівництвом голови обласної державної адміністрації Олександра Корнійчука відбулось розширене засідання колегії облдержадміністрації. Участь у засіданні взяли голова обласної ради Михайло Загородний, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів ЦОВВ, голови райдержадміністрацій,  міських (міст обласного значення) рад.

На початку колегії Олександр Олександрович виконав приємну місію та, відповідно до Указів Президента України Петра Порошенка, вручив державні нагороди головному редактору міськрайонної газети «Трудівник Полісся» Мальчук Вірі Олександрівні (орден княгині Ольги ІІІ ступеня) та присвоєно почесне звання: «Заслужений працівник сфери послуг України» голові правління Городоцького районного споживчого товариства Саврій Галині Станіславівні.

З першим питанням про підготовку до оздоровчої кампанії “Літо-2017” виступив директор Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Олег Фасоля.

Так, цьогоріч в обласному бюджеті передбачено 4624,7 тис.грн. на оздоровлення та відпочинок дітей соціально-незахищених категорій та кошти для дітей, які виховуються в інтернатних закладах області – 2358,6 тис.грн., у бюджетах районів, міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад – 7343,5 тис.грн, заплановано залучити 7178,4 тис.грн. позабюджетних коштів.

Планується забезпечити оздоровленням та відпочинком близько 37 тис. дітей шкільного віку або 29,3% від загальної чисельності усіх категорій дітей.

Як зазначив посадовець, за прогнозними показниками у 2017 році надання оздоровчих та відпочинкових послуг у літній період буде здійснюватися у 171 дитячому закладі, а саме: 10 закладах оздоровлення (8 позаміських, 2 санаторного типу); 161 закладі відпочинку (154 – з денним перебуванням, у тому числі 70 літніх мовних таборів, 2 – праці і відпочинку, 5 наметових містечках).

Вартість перебування однієї дитини в дитячих закладах оздоровлення області становила у 2016 році від 2,0 тис.грн. (Красилівський район – дитячий оздоровчий табір “Подолянчик”) до 6,75 тис.грн. (Ярмолинецький район – дитячий оздоровчий заклад “Джерельце”). Середня вартість путівки – 3,4 тис. гривень.

На завершення Олег Іванович додав, що здійснення своєчасної підготовки до проведення відпочинку та оздоровлення дітей, розроблення і затвердження відповідних заходів, передбачення необхідних видатків, організація якісного медичного обслуговування і харчування, створення належних умов для культурно-виховної, фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи, дасть можливість забезпечити дітей повноцінними послугами оздоровлення та відпочинку, а також сприятиме ефективній реалізації державної політики з питань оздоровлення та відпочинку дітей.

Другим питанням порядку денного підбито підсумки підготовки та проведення комплексу весняно-польових робіт в області.

Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Вадим Конончук зазначив, що у поточному році планується збільшення посівної площі по області до 1,152 млн. гектарів. За прогнозом, збільшаться, у порівнянні з минулим роком, посівні площі під кукурудзу на зерно (+21,1 тис. га), горох (+ 1,6 тис. га), сою (+ 3,1 тис. га), однорічні трави (+ 4 тис. га). Найбільшу питому вагу у структурі зернових культур займатимуть озимі зернові (23%), кукурудза (13%), соя – 18%, картопля й овочі – 7 відсот­ків. Крім того, питома вага технічних культур становитиме 36 відсотків.

Так, під урожай 2017 року агроформуваннями області посіяно 231 тис. га озимих зернових культур та 74 тис. га ріпаку. На цей час 92% площ посівів знаходяться в доброму і задовільному стані. У всіх господарствах області питанням догляду за озиминою приділяється належна увага. На 20 березня 2017 року проведено перше підживлення озимих на 96% площ та ріпаку на 80 відсотках. За оперативною звітністю на 20 березня агроформуваннями області посіяно 1430 га ярих ранніх зернових культур.

Господарства області продовжують закупівлю матеріально-технічних ресурсів. Засобами захисту рослин сільгосппідприємства забезпечено на 70% до потреби, з них протруйниками – на 94%, гербіцидами – на 71 відсоток.

Крім того, агроформуваннями області закуплено 158 тис. тонн мінеральних добрив, що становить 99% до мінімальної потреби. Усі райони майже повністю забезпечено мінеральною поживою.

Також Вадим Петрович відмітив, що активно проводяться роботи по доведенню насіння ярих культур до посівних кондицій. Загалом, заготовлено 11,7 тис. тонн або 80% до потреби дизпалива, 1,3 тис. тонн, або 71% бензину на весняно-польові роботи. Готовність сільськогосподарської техніки до проведення комплексу весняно-польових робіт становить 100 відсотків.

Планом соціально-економічного розвитку агропромислового комплексу на 2017 рік передбачається виробити 2900 тис. тонн зерна, 1850 тис. тонн цукрових буряків, 1300 тис. тонн картоплі, 210 тис. тонн овочів та 160 тис. тонн плодової продукції.

Підсумовуючи дане питання Олександр Корнійчук додав, що керівникам на місцях та агроформуванням області необхідно докласти максимум зусиль, аби створити сприятливі умови для успішного проведення зазначених заходів в оптимальні агротехнічні строки.

За словами очільника області, це дасть можливість вчасно завершити проведення комплексу весняно-польових робіт та формуванню надійної бази врожаю 2017 року.

Про хід виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 27.01.2017 № 23/2017-р “Про виконання вимог законодавства щодо забезпечення мінімальної заробітної плати в області” доповіла присутнім директор Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Світлана Лукомська.

Так, в області проводиться широка інформаційна робота серед роботодавців і населення з питань законодавства про працю, створено робочі групи з питань сприяння реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання вимог законодавства у частині мінімальної заробітної плати, на засіданнях постійно діючих комісій при держадміністраціях заслуховуються платники та з’ясовуються причини виплати заробітної плати нижче мінімальної.

За результатами проведених заходів на 196 підприємствах підвищено рівень заробітної плати і, як результат, до бюджетів додатково надійшло 63,3 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб та 67,4 тис. грн. єдиного внеску.

Така ж робота проводилася по суб’єктах господарювання-фізичних особах. З початку року на засіданнях спільних комісій при виконавчих комітетах міських рад та райдержадміністраціях заслухано 132 підприємця, якими виплачувалася заробітна плата менше законодавчо встановленого мінімуму, із 191 підприємцем проведено індивідуальну роботу в органах ДФС України.

За результатами вжитих заходів 178 підприємців підвищили рівень за­робітної плати, до місцевих бюджетів додатково надійшло 42,3 тис.грн. по­датку на доходи фізичних осіб та 62,8 тис.грн. єдиного внеску.

Протягом січня-лютого 2017 року проведено відповідну роботу з питань легалізації трудових відносин в області, за результатами якої виявлено 61 порушення, у тому числі трудового законодавства – 42, податкового – 17, пенсійного – 2.

Притягнуто до адміністративної відповідальності 6 осіб. Зареєстровано 1409 суб’єктів підприємницької діяльності, 1280 трудових договорів між під­приємцями-фізичними особами та найманими працівниками та 1214 трудових договорів з найманими працівниками у юридичної особи.

Відтак, реалізація вжитих в області заходів дала змогу вивести з “тіні” 3903 особи.

Також, в області забезпечено функціонування Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, яким визначається страхове право особи на соціальні виплати.

При цьому, відмітила Світлана Іванівна, в області із 636,4 тис. осіб працездатного віку статус застрахованої особи мають усього 360,4 тис. або 56,6 відсотка. Як наслідок, майже кожна друга особа не є застрахованою та втрачає право на майбутні соціальні виплати.

Розмір соціальних виплат є похідною від розміру заробітної плати особи. Однак, кількість суб’єктів господарювання, що нараховують заробітну плату на рівні та меншу за мінімальну у січні 2017 року, становила 11,6 тисячі. Кількість найманих працівників, що отримують за основним місцем роботи заробітну плату на рівні та меншу за мінімальну, – 85 тис. осіб або 37,9 від­сотка.

За інформацією Головного управління ДФС в області з початку року виявлено 709 громадян, оформлених згідно з вимогами законодавства праце­давцями. З початку року додатково мобілізовано до бюджету 930,7 тис.грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, 791,5 тис. грн. – податку на доходи фізичних осіб та 63,5 тис.грн. – військового збору, у тому числі за результатами контрольно-перевірочної роботи – 4,9 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб та 6,9 тис.грн. – єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Питання наповнення доходної частини місцевих бюджетів залишається на постійному контролі.

На завершення очільниця Департаменту додала, що з січня поточного року виплата заробітної плати у бюджетній сфері області проводиться за новими умовами оплати праці з урахуванням посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду – 1600,0 грн. та мінімальної заробітної плати – 3200,0 гривень. Також, відповідно до чинного законодавства про оплату праці проводиться доплата до мінімальної заробітної плати.

За даними фінансових управлінь райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських (міст обласного значення) рад та головних розпорядників коштів обласного бюджету на 01 березня 2017 року в області не допущено простроченої кредиторської заборгованості із виплати заробітної плати пра­цівникам бюджетної сфери.

“Питання підвищення рівня заробітної плати та організації трудових відносин неодноразово розглядалося на колегії облдержадміністрації. Проте, у ряді районів ситуація по даному питанню не змінилася”,- зазначив Олександр Олександрович,- тому, прошу керівників на місцях взяти під контроль діяльність підприємств, які виплачують заробітну плату нижчу ніж встановлена законодавством та з’ясувати причини таких виплат”.

Також за словами очільника області, необхідно покращити діяльність робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати, проводити роз’яснювальну роботу серед населення та роботодавців щодо реалізації законодавства про працю, продовжувати висвітлення інформаційних матеріалів про “тіньову” зайнятість і факти виплати заробітної плати нижчої мінімального рівня.

За результатами колегії було прийнято відповідні рішення та надано необхідні доручення задля усунення недоліків у роботі.