31.03.2017 — 10:44

Відбулося розширене засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДУ

30 березня у конференц-залі Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації пройшло розширене засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Засідання відбулося під головуванням в.о.начальника відділу ДОЗ Наталії Живуліної та за участю членів ради.

Під час засідання присутні проаналізували впровадження в області стратегії прискореного подолання епідемії ВІЛ-інфекції (Fast Treck) 90-90-90; стан захворюваності на туберкульоз серед дитячого населення Хмельницької області; роботу кабінетів «Довіра» та відкриття сайтів антиретровірусного лікування в окремих районах та місті Кам`янці-Подільському; затвердження оціночної кількості представників уразливих до ВІЛ груп населення в області.

Відповідно до проголошеної Генеральною асамблеєю ООН у 2014 році стратегії прискореного подолання ВІЛ-інфекції Fast Treck, визначено цільові показники, яких необхідно досягти до 2020 року. Зокрема, 90 % людей, які живуть із ВІЛ, повинні знати про свій ВІЛ-позитивний статус; 90 % людей, які знають про нього, мають перебувати на лікуванні; 90 % тих, хто лікується, будуть мати невизначальний рівень вірусного навантаження.

Оцінка ВООЗ/ЮНЕЙДС свідчить, що серед країн Центральної Європи Україна продовжує залишатися регіоном з високим рівнем розповсюдження ВІЛ. За словами головного лікаря Хмельницького обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом Олександра Касяндрука, аналіз ситуації щодо ВІЛ-інфекції/СНІДу свідчить, що здійснюється недостатній контроль над епідемією. Оскільки лише кожна 2-га ВІЛ-позитивна людина знає про свій статус та звертається до закладів охорони здоров’я, щоб отримати необхідну медичну допомогу. Крім того, щороку реєструють близько 2 млн. нових випадків  ВІЛ-інфекції, а 30 % інфікованих – це молоді люди, віком 15-24 роки.

Не тішить і той факт, що у 2017 році з України вийде або суттєво зменшить обсяги фінансування Глобальний Фонд, а це – найбільший зовнішній донор, що фінансує, в тому числі, і профілактичні програми з ВІЛ/СНІДу. Тому, на думку Олександра Касяндрука, на Хмельниччині необхідно почати активну підготовку до того, що незабаром боротьба з ВІЛ може лягти на плечі місцевого бюджету. Потрібно будувати ефективну модель надання послуг з профілактики, лікування та догляду у сфері ВІЛ-інфекції/СНІДу найбільш вразливим до епідемії верствам населення. Партнерами у цій роботі на регіональному рівні мають стати неурядові організації, заклади охорони здоров’я та надавачі соціальних послуг.

Головний лікар Хмельницького обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом повідомив, що в краї, станом на 1 січня 2017 року на обліку перебували 1985 ВІЛ-інфікованих осіб. А оціночна чисельність людей, які живуть з ВІЛ – 3500 чоловік. Проте на сьогодні майже половина людей, які живуть з ВІЛ, не охоплені антиретровірусною терапією (АРТ), а тому вразливі до швидкого прогресування ВІЛ. Варто додати, що АРТ у Хмельницькій області надають у 8 закладах охорони здоров’я, 7 з них – це кабінети «Довіра», що працюють при окремих ЦРЛ.

Станом на 1 січня 2017 року АРТ отримували 1018 осіб, 586 з них – за кошти державного бюджету. Протягом 2016 року кількість осіб, які почали отримувати АРТ, зросла на 30 %.

Як уже було зазначено, на 1 січня поточного року в області на обліку перебували 1985 ВІЛ-інфікованих осіб, у тому числі – 665 хворих на СНІД. Серед цих ВІЛ-інфікованих 153 дитини, у тому числі 49 мають підтверджений діагноз «ВІЛ-інфекція».

За інформацією головного позаштатного дитячого фтизіатра ДОЗ Світлани Гейващук, туберкульоз й надалі залишається одним з найактуальніших питань сучасної медицини як в Україні, так і на Хмельниччині зокрема.

У 2016 році, у порівнянні з попереднім, захворюваність дітей, віком до 14 років, знизилась на 36 % – було виявлено 9 хворих дітей. Проте зареєстровано 6 випадків туберкульозу у дітей у віці до 5 років, яким туберкулінодіагностика масово не проводиться. Крім того, у минулому році на сухоти захворіли 11 підлітків. На думку Світлани Гейващук, цьому сприяла відміна туберкулінодіагностики у дітей до 4 років і підлітків. Разом з тим, в попередні роки спостерігалась напружена ситуація з постачанням туберкуліну. Тому рівень туберкулінодіагностики не був достатнім. А, як відомо, саме туберкулінодіагностика є єдиним методом раннього виявлення сухот у дітей. Так, впродовж 2016 року туберкуліну закуплено 73 % від потреби. Тому тубдіагностикою охопили лише 57,8% дітей, які підлягають цій процедурі.

Найкращим варіантом профілактики туберкульозу дітей з груп ризику є контрольоване лікування в умовах санаторію. Проте, не всі райони  використовують цей метод оздоровлення дітей.

Головний позаштатний дитячий фтизіатр краю вважає, що на захворюваність дитячого населення області туберкульозом також вплинули тривала відсутність вакцини БЦЖ, зростання захворюваності серед дорослих на мультирезистентний туберкульоз, відсутність або несвоєчасність огляду дітей профільним спеціалістом.

Розглянувши та обговоривши усі питання порядку денного рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу ухвалила відповідне рішення.

За матеріалами обласного Центру здоров’я.