31.03.2017 — 16:33

У Хмельницькому обласному онкодиспансері з’явився новий сучасний маммограф

Відтепер зробити найбільш сучасне та якісне маммологічне дослідження молочної залози на Хмельниччині стало цілком реальним. І головне – воно безкоштовне. Вся процедура займе хвилин 15. Щоб виконати її достатньо звернутися до рентгенологічного відділення Хмельницького обласного онкологічного диспансеру. Кілька днів тому тут запрацював найновіший та найбільш сучасний в нашій області маммограф фірми «Siemens».На сьогодні він єдиний на Хмельниччині, що відповідає усім вимогам часу.

За словами заступника головного лікаря ХООД Тетяни Закрижевської, коштує цей комплект маммографічного обладнання 4 млн. 436 тисяч гривень. Вироблений він у Німеччині у 2016 році. Кошти на придбання були виділені зі спеціального фонду Хмельницької обласної ради відповідно до «Обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року».

Головний позаштатний маммолог Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Ігор Дробнер запевнив, що для ХООД і маммологічного центру цей прилад надважливий. Оскільки нині в нашій області не вистачає такої апаратури для сучасного дослідження молочної залози. Придбання є одним з найбільш сучасних цифрових апаратів на сьогодні, оскільки інформативність отриманого зображення надзвичайно висока. Ігор Гаррійович розповів, що новий маммограф дозволяє отримувати інформацію на 2 типах носіїв – у цифровому форматі та на звичайній маммографічній рентгенівській плівці. Якщо пацієнтці потрібен саме аналоговий знімок – їй потрібно буде лише придбати в аптеці плівку для дослідження.

Ігор Дробнер повідомив, що чим сучасніший маммограф – тим краще, оскільки дослідження дуже важливе, і пухлини невеликого розміру можна діагностувати саме за допомогою маммографії. Лікар запевняє, що для раннього встановлення діагнозу та початку своєчасного лікування, інформативність отриманого зображення відіграє вирішальну роль. Бо, як відомо, пухлина розвивається досить швидко, а рак молочної залози у жінок – на першому місці серед причин смертності у Хмельницькій області.

Головний позаштатний маммолог ДОЗ наголосив, що променеве навантаження від маммографа дуже маленьке. Тому говорити, що така процедура може спровокувати розвиток пухлину – твердження помилкове.

Ігор Дробнер пригадує, що попередній маммографічний апарат пропрацював у ХООД більше 12 років. Але технології постійно змінюються.Апаратура застаріла не лише морально, але й технічно, і не могла сповна виконувати покладених завдань.

Загалом, на території нашого краю є ще 2 маммографи. Обидва якісні і справні, але не настільки сучасні. Вони обслуговують пацієнток у Кам`янець-Подільській міській лікарні та Кам`янець-Подільській ЦРЛ.

Ігор Дробнер, як лікар зі стажем, радить проходити маммологічне дослідження з 30-35 років. Спочатку періодичність такого обстеження має складати 3 роки, а після 40 – можна робити дослідження щорічно. І наголошує: не варто забувати про регулярне самообстеження. Головний позаштатний маммолог нагадує, що здоров’я жінки – лише у її руках. Адже вчасно виявлена хвороба – це уже половина лікування.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я.