06.04.2017 — 15:28

Хмельниччина – лідер зі створення ЦНАПів в рамках проекту U-LEAD

6 квітня в Хмельницькому відбувся прес-сніданок  за участю заступника голови облдержадміністрації Валерія Олійника, голови обласної ради Михайла Загородного, представників команди  проекту U-LEAD в Україні, голів окремих об’єднаних територіальних громад Хмельниччини, представників місцевих засобів масової інформації.

Захід був присвячений створенню нових Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) в об’єднаних територіальних громадах Хмельницької області.

Нещодавно в рамках проекту U-LEAD «Створення центрів надання адміністративних послуг та підвищення поінформованості населення про місцеве самоврядування», що фінансується Європейським Союзом та його державами-членами – Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією, відбувся відкритий конкурс. За результатами цього конкурсу було відібрано 26 об’єднаних територіальних громад з усієї України. До кінця 2017 року у цих ОТГ заплановано відкрити 24 ЦНАПи, а також в 2-х громадах планується забезпечити роботу мобільного та віддаленого робочих місць адміністраторів. Найбільше переможців – саме серед ОТГ з Хмельниччини, ними стали одразу 6 об’єднаних громад: Славутська, Старосинявська, Чемеровецька, Полонська, Меджибіжзька та  Новоушицька.

Як зазначили представники програми U-LEAD, головним критерієм вибору ОТГ для участі у проекті була спроможність  громади. ОТГ Хмельниччини, навіть створена нещодавно Чемеровецька, вже встигли довести, що вони дійсно готові і можуть працювати.

В рамках співпраці громади отримають допомогу для покращення доступу населення до адміністративних послуг. Фінансування передбачене на ремонт і обладнання Центрів адміністративних послуг, навчання фахівців та інформування населення про діяльність Центрів.

За словами Марії Горностай, керівника команди в Україні по реалізації проекту U-компонент 2: “Проект U-LEAD компонент 2 має на меті відкриття від 400 до 600 Центрів адмінпослуг в об’єднаних територіальних громадах України до 2020 року. І вже протягом 2017 року ми відкриємо мінімум 24 ЦНАПи, з яких 6 – в Хмельницькій області. Серед них буде інноваційна модель мобільного робочого місця, яка дозволить максимально наблизити адміністративні послуги навіть до віддалених невеликих населених пунктів, і вперше вона буде запущена в Славутській об’єднаній територіальній громаді.”

Валерій Олійник запевнив усіх присутніх, що обласна державна адміністрація активно підтримує реформи місцевого самоврядування і робитиме це й надалі шляхом надання методичної допомоги як громадам, що вже об’єдналися, так і громадам, що тільки стоять на шляху об’єднання.

“Мета цієї реформи – наближення послуг до мешканців громад. Керівництво облдержадміністрації робитиме все, щоб ця реформа відбулася, і люди змогли побачити її реальні результати,” – підкреслив Валерій Цезарович.

Михайло Загородний висловив вдячність проекту U-LEAD за підтримку реформи децентралізації на Хмельниччині, та висловив надію, що завдяки спільним зусиллям громад та допомозі проекту ЦНАПи в нашій області стануть зразковими.

Також учасники зустрічі поділилися планами на майбутнє,  розповіли про свої успіхи досягнення на шляху втілення реформ. Окремо обговорили проблеми, з якими стикаються ОТГ. Серед таких називалися недосконалість законодавства в частині, що стосується об’єднання громад навколо великих міст, через які, наприклад, досі не відбулися вибори в Славутській ОТГ. Також представники громад скаржились на обмеженість прав та повноважень місцевого самоврядування, зокрема, відсутність в ОТГ права контролю за земельними ділянками, розташованими поза межами населених пунктів.