10.04.2017 — 17:37

МОЗ провело черговий селектор з регіонами по проекту «Доступні ліки»

 

10 квітня Міністерство охорони здоров’я України провело чергову селекторну нараду з регіонами щодо втілення Урядової програми «Доступні ліки». Заступник Міністра Роман Ілик підкреслив, що головним критерієм, за яким будуть оцінювати роботу областей, буде кількість аптечних закладів, в яких вже сьогодні можна придбати препарати за проектом «Доступні ліки».

У ході селектору посадовці МОЗ роз’яснили питання, які найчастіше виникають на місцях. Крім того, регіони прозвітували щодо кількості угод, укладених між центрами ПМСД та аптечними закладами, кількості тих, які ще планується укласти, кількості аптечних закладів, що уже почали працювати у проекті. Також Міністерство цікавили відомості, що стосуються роз’яснення Урядової програми «Доступні ліки» та інформації про аптеки, що працюють у цьому проекті, на місцевих регіональних сайтах.

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Тетяна Косовська проінформувала, що з цього питання в області проведено необхідну роботу. Зокрема, розпорядженням голови ОДА затверджений реєстр розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня – це 26 центрів ПМСД. На сьогодні укладено 59 договорів з аптечними закладами, заплановано укласти ще 30 таких угод. Щоб узгодити роботу лікувально-профілактичних та аптечних закладів та зацікавити у співпраці більшу кількість аптек, минулої п’ятниці провели розширену обласну нараду під головуванням заступника голови облдержадміністраціїВалерія Олійника. Участь у ній взяли головні лікарі центрів ПМСД та більше 100 представників аптечних закладів. Це має спонукати більшу кількість аптек долучитися до проекту.

За словами Тетяни Косовської, на вимогу Міністерства, визначено відповідальну контактну особу, яка координуватиме виконання програми «Доступні ліки» на Хмельниччині.А інформацію про розпорядників коштів та аптечні заклади розмістили на офіційному сайті Хмельницької ОДА. Також триває внесення даних про аптечні заклади на спеціальний сайт МОЗ, що дасть можливість побачити розміщення відповідних аптек на карті.

Підбиваючи підсумки селекторної наради Роман Ілик наголосив, що проект стане успішним, якщо лікарі амбулаторної ланки будуть розуміти його важливість і пояснять це пацієнтам.

Заступник Міністра повідомив, що уже за кілька днів заплановано провести розширену селекторну нараду на рівні Кабінет Міністрів України, участь у якій мають взяти голови обласних державних адміністрацій. На ніймають намір розглянути і реалізацію проекту «Доступні ліки». А після Великодніх свят Роман Ілик анонсував проведення селекторної наради за участі КМУ з регіонами. На ній будуть детально аналізувати темпи виконання проекту «Доступні ліки» та з’ясовувати причини занадто повільної роботи у цьому напрямку.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я