19.04.2017 — 15:35

Ми забезпечили фінансову держрпідтримку проектів в рамках інвестиційної Програми ЄІБ,  – Зубко

Ми забезпечили повну фінансову підтримку з боку держави проектів в рамках «Надзвичайної кредитної програми для відновлення України», що впроваджується за підтримки Європейського інвестиційного банку. Ми відкоригували порядок і умови надання коштів, передбачивши фінансування не лише тіла кредиту, а й ПДВ. Відповідні кошти передбачені у держбюджеті   на 2017 рік. Це значно пришвидшить реалізацію  проектів в рамках угоди.

Про це заявив на засіданні Уряду Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, коментуючи прийняття відповідної урядової постанови.

Він нагадав, що програма  буде охоплювати три географічні місцевості. Безпосередньо райони, що зазнали негативного впливу у Донецькій і Луганській областях, підконтрольні Україні; три навколишні області (Харківська, Дніпропетровська і Запорізька), які зазнають сильного тиску на інфраструктуру, зокрема надання соціальних послуг, через значний приплив  внутрішньо переміщених осіб; а також конкретні місцеві ради в інших областях, що приймають внутрішньо переміщених осіб.

Передбачені такі напрями як невідкладний ремонт та заходи з підвищення енергоефективності інфраструктури для розселення внутрішньо переміщених осіб; відбудова та відновлення систем водопостачання та водовідведення; відбудова та відновлення генерації, передачі та розподілу електричної енергії; відбудова та відновлення систем генерації, передачі та розподілу централізованого постачання теплової енергії; відбудова автомобільних шляхів і залізниць, пошкоджених в результаті конфлікту, включаючи уражені мости тощо.

Геннадій Зубко повідомив, що субвенція із держбюджету місцевим бюджетам на реалізацію Проектів в рамках Надзвичайної кредитної програми складає ‎2 145 000 тис гривень. Зокрема 595 000 тис гривень – за спеціальним фондом для фінансування об’єктів комунальної власності. «Проекти мають бути реалізовані упродовж 24-36 місяців. Наразі узгоджуємо із ЄІБ питання подовження терміну реалізації Програми до 2021 року», – зазначив він.

 Довідково:

Загальна вартість Програми 200 млн євро, обсяг траншів складатиме від 15 до 40 млн євро. Загальний період погашення позики – 20 років, в т. ч. максимальний пільговий період — 5 років.