25.04.2017 — 17:49

Робочий візит Надзвичайного і Повноважного Посла Швеції в Україні на Хмельниччину

Сьогодні, 25 квітня Хмельниччину відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні (громадянин Королівства Швеції) Мартін Хаґстрьом.

Розпочинаючи робочий візит в області, представники дипломатичної місії Швеції та заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей зустрілись з головою обласної державної адміністрації Олександром Корнійчуком, першим заступником голови обласної ради Неонілою Андрійчук  задля обговорення питань співробітництва у освітній сфері.

Підтримка, яку надає Швеція Україні через різноманітні проекти та програми є надзвичайно вагомою, адже це дозволяє нам швидше рухатися шляхом реформування.

«Наша область стала однією із перших, де процеси децентралізації відбуваються активно, – зазначив Олександр Олександрович, – наразі в області утворено 26 об’єднаних територіальних громад, площа яких склала 43%, а кількість населення – 27%».

З метою забезпечення сталого розвитку громад, надання їм методичної підтримки у реалізації проектів та програм, залучення міжнародних та з інших джерел технічних ресурсів вчора відбулось відкриття офісу відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» в Хмельницькій області, який було створено за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Варто зазначити, що Хмельниччина є лідером серед регіонів України зі створення ЦНАПів в рамках проекту U-LEAD, який фінансується Європейським Союзом та його державами-членами – Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Так, важливим прикладом є створення унікального для України мобільного робочого місця ЦНАПу Славутської міської ради.

Загалом, Шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» надає практичну допомогу просуванню реформ на основі власного досвіду та досвіду інших країн членів ЄС, який спрямований на зміцнення професійного потенціалу здатного реалізовувати реформи в об’єднаних територіальних громадах, сприяє створенню регіональної команди консультантів, які будуть навчати представників громад у сфері ефективного управління освітою.

На сьогодні вже є перші результати впровадження проекту. Так, з метою поширення напрацьованого експертами проекту досвіду з управління освітою, спільно з Міністерством освіти і науки України, структурними підрозділами облдержадміністрації проведено регіональні семінари для більш ніж 480 керівників освіти об’єднаних територіальних громад в 14 областях України.

«Спільно з Дунаєвецькою об’єднаною територіальною громадою створено першу спеціалізовану он-лайн платформу «Кращі практики управління освітою». Даний ресурс наповнюється успішними кейсами і прикладами рішень щодо управління освітою в громадах із усіх областей України, і це лише початок», – зазначив директор департаменту світи і науки облдержадміністрації Олег Іванович.

В свою чергу Мартін Хаґстрьом висловив слова вдячності та підтримки Хмельниччині, як лідеру з проведення процесів децентралізації.

«Я сприятиму у поглибленні та поширенні співпраці, яка вже є між нашими країнами у всіх сферах діяльності, зокрема і в економічних зв’язках, інвестиціях та культурному розвитку. Сподіваюсь, що наше партнерство можна вважати базовим у подальшому розвитку», – запевнив присутніх Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні.

У ході обговорення заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей подякував керівництву області за розуміння та підтримку реформи освіти, а також проінформував присутніх про подальші зміни в освітній галузі, зокрема створення та функціонування нової української школи.

На завершення зустрічі голова обласної держаної адміністрації подякував Мартіну Хаґстрьом за інтерес до Хмельниччини.

«Сподіваюсь, що й надалі буде розвиватися плідна співпраця з Королівством Швеції в економічному та соціальному напрямах. А якісне і ефективне самоврядування забезпечить розвиток демократії, сприятиме підтримці прояву громадянської ініціативи та різних форм самоврядування в Україні», – наголосив очільник області.